<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p


			
		

Az autóipari beszállítók nagyrészt kimerítették banki limitjeiket, így a dízelbotrány miatti diverzifikáció finanszírozására nem juthatnak hitelhez - mondta Tóth Viktor, a Budapest Bank vállalati üzletágvezetője egy sajtóbeszélgetésen csütörtökön Budapesten.

A szállítók által nyújtott hitel az autóiparban 400 millió eurót tesz ki, amely esetleg minimálisan növelhető - vázolta a másik finanszírozási technikát Póka Valentin, a Coface kereskedelmi igazgatója.

A statisztikák szerint 100 új autóipari munkahely 235 további munkahelyet teremt a beszállítókon keresztül. Az autóipari beszállítók többsége viszont egy céghez kötődik, így ha csökken annak a termelése, vagy máshová viszi a gyártást, a beszállító megrendelés nélkül marad. Ezért kellene még a stabil piaci helyzetben diverzifikálniuk, akár új termékek gyártásával, akár további megrendelőkkel - erről Gyurácz Németh Iván, az M27 Absolvo külpiacra lépési üzletágvezetője beszélt a rendezvényen.

Az üzletágvezető hozzátette: a diverzifikációt segíti a meglévő vevői referencia. Egy beszállítói szerződés megkötése egy évig tart és további három év, amíg profithoz jut a beszállító.

"A mostani botrány kimenetele még nem dőlt el, de a magyar gazdaságra gyakorolt hatásánál mindenképpen figyelembe kell venni azt, hogy az ipari termelés 20-22 százalékát adja az autóipar, az exportból 10 százalékkal részesedik, míg a bruttó hazai termékhez (GDP) 4-5 százalékban járul hozzá. A legrosszabb forgatókönyv szerint a termelés visszaesése 1-1,5 százalékkal csökkentheti a magyar GDP-t" - mondta Tóth Viktor.

A dízelbotrány már 30 milliárd euró értékű piaci értékvesztéssel járt a Volkswagen konszernnél, ez a részvényárfolyamok 30 százalékos visszaesését jelenti. A további terhekben nem a visszahívások miatti kiadás a jelentős - ez a hírek szerint 300 euró autónként -, hanem a perek kimenete lesz a döntő. Az Egyesült Államokban már a befektetők is ezzel fenyegetőznek - vélte Póka Valentin.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.