<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A motorgyártás területén elkezdett kooperáció bővítését határozta el a német és a francia autóipar két meghatározó vállalata, a BMW és a PSA.

A cél "alkatrészek közös kifejlesztése és gyártása elektromos meghajtású járművek számára" - idézte kedden a Süddeutsche Zeitung a müncheni konszern főnökét. Norbert Reithofer szerint az együttműködés fontos hozzájárulást jelent a villamos meghajtású autók "versenyképes költségszerkezetének" kialakításához.

A Citroen és Peugeot márkákat gyártó francia konszernnel kezdett együttműködésben a németek hajlandók feláldozni egy évtizedes dogmájukat: a müncheni gyárban a jövőben nemcsak hátsó-, hanem elsőkerék-meghajtású modellek is készülnek majd.

Az autóiparban zajló változások minden nagy gyárat alkalmazkodásra kényszerítenek. Így a BMW-nek is milliárdokat kell beruháznia új motorok és gyártási berendezések kifejlesztésébe. A német konszern 2013-ban akarja piacra dobni Megacity Vehicle fantázianevű elektromos meghajtású modelljét. Ennek karosszériája kizárólag szénszállal erősített műanyagból fog készülni.

A gyártók összefogása a legjobb módszer az új technológiák kifejlesztésével járó költségek megosztására: Ezért is kooperál a BMW már évek óta a PSA-val négyhengeres benzinmotorok gyártásában. A bajor konszernhez tartozó angol Mini motorházába már évek óta közös német-francia aggregát kerül.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.