2010. október 19. 13:39

A motorgyártás területén elkezdett kooperáció bővítését határozta el a német és a francia autóipar két meghatározó vállalata, a BMW és a PSA.

A cél "alkatrészek közös kifejlesztése és gyártása elektromos meghajtású járművek számára" - idézte kedden a Süddeutsche Zeitung a müncheni konszern főnökét. Norbert Reithofer szerint az együttműködés fontos hozzájárulást jelent a villamos meghajtású autók "versenyképes költségszerkezetének" kialakításához.

A Citroen és Peugeot márkákat gyártó francia konszernnel kezdett együttműködésben a németek hajlandók feláldozni egy évtizedes dogmájukat: a müncheni gyárban a jövőben nemcsak hátsó-, hanem elsőkerék-meghajtású modellek is készülnek majd.

Az autóiparban zajló változások minden nagy gyárat alkalmazkodásra kényszerítenek. Így a BMW-nek is milliárdokat kell beruháznia új motorok és gyártási berendezések kifejlesztésébe. A német konszern 2013-ban akarja piacra dobni Megacity Vehicle fantázianevű elektromos meghajtású modelljét. Ennek karosszériája kizárólag szénszállal erősített műanyagból fog készülni.

A gyártók összefogása a legjobb módszer az új technológiák kifejlesztésével járó költségek megosztására: Ezért is kooperál a BMW már évek óta a PSA-val négyhengeres benzinmotorok gyártásában. A bajor konszernhez tartozó angol Mini motorházába már évek óta közös német-francia aggregát kerül.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.