2010. október 19. 13:39

A motorgyártás területén elkezdett kooperáció bővítését határozta el a német és a francia autóipar két meghatározó vállalata, a BMW és a PSA.

A cél "alkatrészek közös kifejlesztése és gyártása elektromos meghajtású járművek számára" - idézte kedden a Süddeutsche Zeitung a müncheni konszern főnökét. Norbert Reithofer szerint az együttműködés fontos hozzájárulást jelent a villamos meghajtású autók "versenyképes költségszerkezetének" kialakításához.

A Citroen és Peugeot márkákat gyártó francia konszernnel kezdett együttműködésben a németek hajlandók feláldozni egy évtizedes dogmájukat: a müncheni gyárban a jövőben nemcsak hátsó-, hanem elsőkerék-meghajtású modellek is készülnek majd.

Az autóiparban zajló változások minden nagy gyárat alkalmazkodásra kényszerítenek. Így a BMW-nek is milliárdokat kell beruháznia új motorok és gyártási berendezések kifejlesztésébe. A német konszern 2013-ban akarja piacra dobni Megacity Vehicle fantázianevű elektromos meghajtású modelljét. Ennek karosszériája kizárólag szénszállal erősített műanyagból fog készülni.

A gyártók összefogása a legjobb módszer az új technológiák kifejlesztésével járó költségek megosztására: Ezért is kooperál a BMW már évek óta a PSA-val négyhengeres benzinmotorok gyártásában. A bajor konszernhez tartozó angol Mini motorházába már évek óta közös német-francia aggregát kerül.

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.