2010. október 19. 13:39

A motorgyártás területén elkezdett kooperáció bővítését határozta el a német és a francia autóipar két meghatározó vállalata, a BMW és a PSA.

A cél "alkatrészek közös kifejlesztése és gyártása elektromos meghajtású járművek számára" - idézte kedden a Süddeutsche Zeitung a müncheni konszern főnökét. Norbert Reithofer szerint az együttműködés fontos hozzájárulást jelent a villamos meghajtású autók "versenyképes költségszerkezetének" kialakításához.

A Citroen és Peugeot márkákat gyártó francia konszernnel kezdett együttműködésben a németek hajlandók feláldozni egy évtizedes dogmájukat: a müncheni gyárban a jövőben nemcsak hátsó-, hanem elsőkerék-meghajtású modellek is készülnek majd.

Az autóiparban zajló változások minden nagy gyárat alkalmazkodásra kényszerítenek. Így a BMW-nek is milliárdokat kell beruháznia új motorok és gyártási berendezések kifejlesztésébe. A német konszern 2013-ban akarja piacra dobni Megacity Vehicle fantázianevű elektromos meghajtású modelljét. Ennek karosszériája kizárólag szénszállal erősített műanyagból fog készülni.

A gyártók összefogása a legjobb módszer az új technológiák kifejlesztésével járó költségek megosztására: Ezért is kooperál a BMW már évek óta a PSA-val négyhengeres benzinmotorok gyártásában. A bajor konszernhez tartozó angol Mini motorházába már évek óta közös német-francia aggregát kerül.

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.