<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p


			
		

Valószínűtlen képtelenségnek nevezte a keddi fejleményeket az Európának szánt orosz gáz ügyében Alekszandr Medvegyev, a Gazprom vezérigazgató-helyettese. Újságírók előtt annak a véleményének adott hangot, hogy Ukrajna eljárását "más országból dirigálják".

Kijelentette, hogy Ukrajna meg sem nyitotta vezetékrendszerét az orosz gáz előtt, és mivel a Gazprom nem tud a fizika törvényein változtatni, nem képes gázt küldeni Európa felé. Azt mondta: "Az a benyomás alakul ki, hogy ezt az egész játékot más országból vezénylik."

Medvegyev ugyan nem kívánt konkrét államot megjelölni, de a hírügynökségek ezzel kapcsolatban emlékeztettek arra, hogy Ukrajna és az Egyesült Államok stratégiai együttműködési chartát írt alá decemberben, és ebben egyebek mellett az is szerepel, hogy az Egyesült Államok segíti Ukrajna energia-infrastruktúrájának fejlesztését.

Az ITAR-TASZSZ hírügynökség a nemzetközi megfigyelőkre hivatkozva azt írta, hogy az Ukrajna felé menő orosz vezetékekben a déli órákban 75 atmoszféra nyomást mértek, de a műszaki fogyasztás az ukrán rendszer keleti végén lévő kompresszorállomásokon nulla volt, ami azt jelenti, hogy a bemenő csapok el vannak zárva.

Az ITAR-TASZSZ Oleg Dubinát, a Naftogaz vezérigazgatóját is idézte, aki Kijevben beismerte: Ukrajna valóban nem tudja fogadni az orosz exportgázt, mert ebben az esetben az ország nagy területei gázellátás nélkül maradnának. A vezetékeken ugyanis - az Ukrajnának való orosz gázszállítások hiányában - az utóbbi napokban visszafelé szállították a gázt a nyugati országrészben lévő tárolókból, és ezért a gáz áramlását meg kell fordítani, amihez idő kell.

Ukrajna akkor tudja megbízhatóan szállítani a gázt Európa felé, ha Oroszország helyreállítja a (leállítás előtti) decemberi betáplálási szintet, mondta a maga részéről kedd délután Viktor Juscsenko ukrán államfő sajtóértekezleten. "Ez adná meg a lehetőséget számunkra, hogy újjászervezzük az ukrán rendszert, saját térségeink ellátásáról az európai szállítás biztosítására" - mondta Juscsenko.

Ugyanakkor Kijevben a Gazpromot is vádolták, hogy az általa támasztott elfogadhatatlan feltételek teszik lehetetlenné az orosz gáz továbbítását Európa felé.

Moszkvai megfigyelők úgy vélik, hogy az "elfogadhatatlan feltételek" megfogalmazás azt fedi, hogy Ukrajnának nincs elegendő gáza a légnemű energiahordozót továbbító turbinák működtetéséhez, mivel Ukrajna 2009-ben való gázellátásáról még nem jött létre megállapodás a Gazprommal. Ukrajna korábban követelte, hogy a rendszer működtetéséhez szükséges, napi 21 millió köbméter gázt a Gazprom adja, de az orosz monopólium szerint ezt a tranzitországnak kell fedeznie akár saját készleteiből, akár úgy, hogy e célra vásárol gázt. Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója mér hétfőn kilátásba helyezte, hogy a konszern annyival kevesebb gázt küld a vezetékekbe, amennyit Ukrajna levesz a tranzitból.

Egy ukrán kormányilletékes azt mondta az ITAR-TASZSZ hírügynökségnek, hogy értesítették a Gazpromot és az európai fogyasztókat, hogy a tranzit szabályozása elsősorban az ukrán vezetékrendszer műszaki jellemzőinek kiegyensúlyozását feltételezi. "Az oroszok ezt figyelmen kívül hagyják" - mondta a meg nem nevezett illetékes.

Az ITAR-TASZSZ azt is jelentette a megfigyelőkre hivatkozva, hogy az ukrán fél nem engedi a tárolókhoz az orosz megfigyelőket. Az UkrTranszGaz viszont arról tájékoztatta a hírügynökséget, hogy a megfigyelők minden kijelölt ponton dolgoznak, így a kijevi diszpécserközpontban is, ahonnan az egész rendszer áttekinthető.

MTI/Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.