<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p


			
		

Ma délután négy órától folytatódik a karácsonykor felfüggesztett sztrájk Ferihegyen, mivel a munkaadó Hochtief-Budapest Airport ugyanahhoz az elképzeléshez ragaszkodik, amelyet szeptember óta nem fogadnak el a szakszervezetek, közölték az érdekképviseleti szervek.

A munkabeszüntetés ma délután négy órakor kezdődik, és mindkét ferihegyi terminált érinti, derül ki a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) és a Repülőtéri Dolgozók és Szolgáltatók Szakszervezete (RDSZSZ) lapunkhoz eljuttatott közleményéből.

Elfogadhatatlan feltételeket szabott a BA?


Úgy vélik, a cégvezetés az elmúlt hetekben semmilyen érdemi lépést sem tett a munkaügyi konfliktus felszámolására. Hosszas sürgetésre ma ismertették az októberben egyoldalúan felmondott kollektív szerződést helyettesíteni hivatott tervezetüket - a szakszervezetek szerint ebben ugyanazok az elfogadhatatlan feltételek szerepeltek, amelyekre a munkavállalók már többször világosan nemet mondtak.

A javaslat értelmében 15 százalékkal csökkennének a bérek a legnehezebb munkaköröket a legmegerőltetőbb műszakokban ellátók esetében. Az évente kivehető pihenő- és szabadnapok száma is jelentősen, legalább harmadával csökkenne. A munkarendek, a pontos munkaidő-beosztások pedig tervezhetetlenné válnának, áll a közleményben.

Decemberben két hétig sztrájkoltak

Mivel - a LESZ és az RDSZSZ szerint - a többi sztrájkkövetelést a munkáltató napirendre sem vette, azokkal kapcsolatban sem született előrelépés. A Hochtief-Budapest Airport pedig időközben megállapodott a takarítás kiszervezéséről, a két legnagyobb szakszervezet ezzel ellentétes követeléseit semmibe véve. Így a dolgozói oldal a karácsonykor felfüggesztett sztrájk azonnali folytatása mellett döntött.

Az érdekképviseletek először december 10-én hirdettek sztrájkot, amit december 24-i hatállyal felfüggesztettek. A munkabeszüntetés ideje alatt - főleg az első napokban - járatok tucatjait kellett törölni, a gépek jelentős késéssel közlekedtek, az egyes terminált pedig be kellett zárni, aminek következtében a kettes terminálon időnként hatalmas zsúfoltság alakult ki.     

Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.