2001. március 4. 11:00

A G8 csoport környezetvédelmi miniszterei a Bonnban júliusban rendezendő klímakonferencia sikere érdekében mindent megtesznek a kiotói egyezmény "megmentéséért".

A világ legiparosodottabb országait tömörítő G8 csoport környezetvédelmi miniszterei vasárnap Triesztben záródokumentumban vállaltak kötelezettséget arra, hogy az ENSZ égisze alatt Bonnban júliusban rendezendő klímakonferencia sikere érdekében mindent megtesznek a kiotói egyezmény "megmentéséért".

A Kiotói egyezményben 1997-ben 38 fejlett ipari ország kötelezettséget vállalt arra, hogy a 2008-2012 közötti időszakra átlagosan 5,2 százalékkal csökkenti az üvegházhatást - és így a Föld légkörének felmelegedését - okozó gázok, mindenekelőtt a széndioxid kibocsátását. A végrehajtás módszereit illetően azonban a három legfontosabb ország-csoport - az Egyesült Államok és a mellé felsorakozott néhány ipari ország, az Európai Unió, valamint a fejlődő államok - nem tudtak dűlőre jutni egymással. Tavaly novemberben ráadásul kudarccal végződött az ENSZ égisze alatt, 180 ország képviselőinek részvételével Hágában megrendezett nemzetközi klímakonferencia, amelyen éppen a kiotói jegyzőkönyv végrehajtása érdekében kellett volna megállapodásra jutni arról, milyen arányban vegyenek részt az egyes országok a kibocsátás csökkentésére irányuló erőfeszítésekben, milyenek legyenek a más országoktól vásárolható úgynevezett "kibocsátási keretek", s milyen pénzügyi támogatást nyújtsanak a fejlett országok a fejlődők számára a "környezet-tiszta technológiák" meghonosításához.

Az Egyesült Államok, Kanada, Nagy-Britannia, Franciaország, Japán, Németország, Olaszország és Oroszország környezetvédelmi küldöttségeinek Triesztben nem volt döntéshozói mandátumuk, összejövetelüknek az volt csupán a célja, hogy egyeztessék további lépéseiket a kiotói egyezmény megmentése érdekében. Az általuk elfogadott záródokumentumban kötelezettséget vállalnak arra, hogy szavatolni fogják az egyezmény "integritását". Nem engedik, hangoztatták, hogy az abban rögzített alapelveket és számokat megváltoztassák, ezzel el akarják érni, hogy a bonni klímakonferenciára létrejöjjenek majd a feltételek a gázkibocsátások csökkentését előirányzó egyezmény ratifikálásához, és ahhoz, hogy az legkésőbb 2002-ig életbe léphessen. A G8 miniszterei Triesztben a jövőre Johannesburgban tervezett, a fenntartható fejlődés problémáival foglalkozó, "Rió-10" elnevezésű világ-csúcskonferencia előkészítéséről is tárgyaltak.