2010. március 9. 02:31

A gázár kérdése is bekerült a választási kampány témái közé, így nem meglepő módon a pártok szerint nem kell emelni. Ezzel szemben a piaci szakemberek drasztikus, 15-20 százalékos növekedést valószínűsítenek.

A Fidesz szerint az MSZP lassan mondta, hogy nem lesz gázáremelés, mégis lett; tizenötször. Az MSZP továbbra is úgy látja, hogy nincs indoka egy esetleges gázáremelésnek. Szanyi Tibor, a párt szakpolitikusa hétfőn budapesti sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: az MSZP nem akar szembemenni a piaccal, de egy garassal se legyen több a gáz ára, mint amennyi indokolt.

Arra a kérdésre, miként értékelik, hogy a miniszterelnök az MSZP kérése ellenére nem menesztette a Magyar Energia Hivatal elnökét, úgy válaszolt: nem zárja ki, hogy Matos Zoltán változtat eddigi magatartásán és kormányfőnek is van még ideje március 15-ig mérlegelni a döntését.

A Fidesz reagálásában az olvasható, hogy az MSZP lassan mondta, hogy nem lesz gázáremelés, mégis lett; tizenötször. "Az ígérték, hogy nem lesz tandíj, mégis lett. Azt is ígérték, hogy nem lesz vizitdíj, mégis bevezették. Bevezették az ingatlanadót, majd miután alkotmányellenesnek bizonyult, azt mondták: ők nem is akarnak ingatlanadót" - tették hozzá a közleményben.

A két nagy párt acsarkodása közben a MEH azt közölte, hogy valamennyi egyetemes szolgáltató benyújtotta előzetes árváltoztatási kérelmét  a Magyar Energia Hivatalhoz (MEH) március 5-én. A hivatal sajtóközleménye szerint az egyetemes szolgáltatóknak a felhasználói árakban érvényesített földgáz beszerzési ára (az úgynevezett termékár) a jogszabályban rögzített képlet szerint március 1-jével dollárban megállapított importár, valamint a február 15-e és március 12-e közötti átlagos forint/dollár árfolyam szorzataként adódik.

Az egyetemes szolgáltatók az átlagos forint/dollár árfolyam kialakulását követően március 16-val véglegesítik árváltoztatási kérelmüket, amelyet a hivatal a jogszabályokban foglaltak szerint felülvizsgál. Határozatba foglalt döntését a MEH a március 22-i héten hozza nyilvánosságra. A Magyar Energia Hivatal korábbi eljárásaihoz hasonlóan szakmai alapon, kellő körültekintéssel, a jogszabályokban rögzített módon jár el úgy, hogy a szolgáltatók egyetlen indokolatlan fillérrel se emelhessék áraikat - hangsúlyozza a közlemény.

A hivatal múlt heti prezentációja szerint köbméterenként 16-17 forint áremelés lenne indokolt áprilistól a lakosságot és a kisfogyasztókat ellátó, úgynevezett egyetemes szolgáltatók által értékesített földgáz árában. A földgáz köbméterenkénti lakossági átlagára jelenleg 100 forint fölött van, szolgáltatónként eltérő. Az egyes szolgáltatóknak március 5-ig volt lehetőségük árváltoztatási kérelmet beadni a hivatalhoz, a hivatalnak pedig 20 napja arra, hogy elbírálja az április elsején hatályba lépő változást.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.