2p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Két hollóházi porcelángyár is új tulajdonosra vár, az egyiket az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Zrt. (ÁPV), míg a másikat egy felszámoló szervezet hirdette meg, a tenderekről a közeljövőben születhet döntés.

A Hollóházi Porcelánmanufaktúra Zrt. állami tulajdonban levő 75,64 százalékos részvénycsomagját sokadik alkalommal hirdette meg a többségi tulajdonos ÁPV Zrt. Oravecz Péter, a privatizációs szervezet szóvivője elmondta: korábban hazai és külföldi befektetők érdeklődtek a cég iránt, ugyanakkor ajánlatot kértek a pályázaton kívül jelentkező érdeklődőktől, ám egyik sem felelt meg a kritériumoknak. Az igazgatóság ezért eredménytelennek nyilvánította a tárgyalásos eljárást, egyben határozatot hozott arról, hogy a nyilvános ajánlattételi felhívással induló, tárgyalásos privatizációs eljárás keretében kíséreljék meg értékesíteni a részvénycsomagot.

A korábban 380, majd létszámleépítések után 260 embert foglalkoztató Hollóházi Porcelánmanufaktúra Zrt. veszteséges fél évtized után pozitív szaldóval zárta a 2006-os üzleti évet. Pálfi József, a cég vezérigazgatója elmondta: 1 milliárd 25 millió forintos árbevétel mellett 12 millió forintos adózás előtti nyereséget könyvelhettek el. Az idei év jól kezdődött, a svéd Scandinavian Airlines (SAS) légitársaság a tengerentúli járatain -hasonlóan az európaiakhoz - hollóházi porcelánban szervíroz.

A kisebbik hollóházi porcelángyár is új tulajdonosra vár. A Hutschenreuter Hungária Kft. valamikori tulajdonáért - épületekért, termelési és irodai eszközökért - nettó 116 millió forintot szeretne kapni a felszámolással megbízott Cash and Limes Zrt. Az egykor többségében német tulajdonú kft. fénykorában több mint 300 dolgozót foglalkoztatott.

A termelés 1999-ben állt le az anyavállalat csődje miatt. Azóta több mint tíz alkalommal kínálták eladásra a vagyont, mindeddig sikertelenül.

Dávid Pál felszámolóbiztos ugyanakkor jelentős eredménynek tartja, hogy a dolgozók csaknem összes jogos követelését sikerült kifizetniük az állami bérgarancia alap segítségével.

MTI/

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!