2001. augusztus 2. 11:00

Néhány nappal ezelőtt a Magyar Kultúra Alapítvány Corvin Termében ülők érdeklődéssel várták "A családbarát munkahely" pályázat eredményét. Különösen azon vállalatok, szervezetek képviselői, akik úgy ítélték meg, működő szociális rendszerük alapján eséllyel pályázhatnak a díjak elnyerésére.

Az előző évtized elején tapasztalt mélypont után egyre több vállalat ismerte fel azt, hogy a munkavállalók megtartásához a megfelelő jövedelem mellett szükség van a vállalati szociális rendszer újraszervezésére, vagy teljes kiépítésére. Ezt a folyamatot több tényező is támogatta:

  • A társaságok felismerték, hogy egy jól működő szociális rendszer növeli a munkatársak kötődését, lojalitását.


  • Szociális juttatások révén ugyanakkora költséggel relatíve magasabb értékű szolgáltatás biztosítható a munkavállalók számára.


  • Az országban megjelent multinacionális cégek egy része a Nyugat-Európában megszokott juttatásokat hazai vállalatainál is bevezette.


  • Az országos szintű, vagy település-szintű szociális rendszerek elértéktelenedése, gyengesége, a társadalmi szintű problémák megoldását részben a vállalatok felé terelte.


  • Azonos jövedelmi viszonyok mellett a magasabb szociális juttatási rendszer versenyelőnyt biztosított a munkaerőpiacon.

Bizonyára nagyon sok pozitív példát lehetne felsorolni arra, hogy a vállalatok milyen módon fejlesztették szociális rendszerüket. A vállalati szociális rendszer, mint bármely más funkció, akkor működik hatékonyan, rendeltetésének megfelelően, ha minden szempontból támogatja a vállalati stratégia megvalósítását. A Herendi Porcelánmanufaktúra Rt. vezetése elkötelezett egy korszerű és hatékony vállalati szociális rendszer kialakítása és működtetése mellett.

Hiszünk abban, hogy ez a tevékenység hosszú távon megérleli a gyümölcsét, és a befektetett pénz, ráfordítás megtérül, mert munkatársaink elégedettsége, növekvő lojalitása elősegíti a cég eredményes működését. Az elmúlt évek eredményei biztatóak. Az a tény, hogy a társaság a "Családbarát munkahely" pályázaton különdíjat kapott, csak megerősítette szociális elkötelezettségünket.