2010. július 14. 08:49

Előrehaladott tárgyalásokat folytat a Disney a Miramax filmstúdió értékesítéséről. A Tarantino filmeknek köszönhetően sikeressé vált stúdiót sajtóértesülések szerint egy befektetési társaság veheti meg.

Jól járhat a Disney, ha sikerül megegyeznie a Colony Capital befektetői társasággal, mellyel sajtóértesülések szerint előrehaladott tárgyalásokat folytatnak. A hírek szerint mintegy 600-700 millió dollárt kér a Disney a Miramaxért. A stúdiót annak idején a médiavállalat 80 millió dollárért vette meg.

A Miramaxot a Weinstein testvérek még 1979-ben alapították a filmgyártót, amelyet szüleik nevéből (Miriam és Max) gyúrtak össze. 1989-ben váltak igazán jelentős tényezővé, amikor Steven Soderbergh első nagyjátékfilmje, a Szex, hazugság, videó elvitte az Arany Pálmát a cannes-i filmfesztiválon, majd büdzséjéhez mérten anyagilag is hatalmas siker lett. A cégtől 1993-ban váltak meg a testvérek mintegy 80 millió dollárért.

A Miramax nem a nagy kasszasikerekről volt híres, hanem a kisebb, független filmekről, amelyeket felkarolt és még pénzt is invesztált beléjük. A Miramax forgalmazó és gyártó stúdiónak olyan elismert filmesek köszönhetik pályájuk elindítását, mint Quentin Tarantino, Kevin Smith, Steven Soderbergh vagy Gus van Sant.

Az eladásról már korábban is röppentek fel hírek, de ahogy most, úgy akkor sem kommentálta a hírt egyik fél sem. Annyi bizonyos, hogy az alapító Weinstein-testvérek nemrégiben próbálkoztak a visszavásárlással, ám törekvéseik meghiúsultak.

A Colony Capital neve nem ismeretlen a szórakoztató iparban. Többek között nevükhöz fűződik a gigantikus Neverland Ranch felvásárlása, de a jelentős pénzügyi gondokkal küszködő híres fotográfus Annie Leibovitz felkarolása is.

Menedzsment Fórum