<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p


			
		

A Gazprom csereműveletet ajánlott fel szerdán az ukrán félnek az orosz gázexport hiányát leginkább megszenvedő országok érdekében: az orosz fél kész ellátni az érintett kelet-ukrajnai területeket, ha Ukrajna tárolóiból ugyanannyi gázt küld Szlovákiába - jelentette be Alekszej Miller.

Az orosz monopólium vezérigazgatója elmondta: a cserére vonatkozó javaslat Robert Fico szlovák kormányfőtől származik, de az orosz fél elfogadta és támogatja, továbbá igyekszik hasonló javaslattal előállni Moldova problémáinak megoldására is.

Miller Vlagyimir Putyin rezidenciáján tett kijelentését megerősítette Igor Szecsin miniszterelnök-helyettes is, aki azt is elmondta: a Putyinnal tárgyaló bolgár, szlovák és moldovai kormányfők több más javaslatot is tettek, amelyeket a szakértők megvizsgálnak.
Miller hangsúlyozta: mindehhez szükséges Ukrajna jóakarata is, és Bulgária esetében nincs hasonló megoldás, mert Ukrajna Balkán felé eső határa közelében nincsenek tárolók.

A Fico által javasolt megoldás azt a problémát küszöbölné ki, amelyre az ukrán fél kedden és szerdán is hivatkozott, amikor nem nyitotta meg a rendszerét az orosz gáz előtt: hogy ugyanis ha a Gazprom által kijelölt útvonalon szállítja a gázt az orosz fél által megnevezett célországok felé, akkor gáz nélkül maradnak nagy kelet-ukrajnai területek, amelyek normális körülmények között közvetlenül az Oroszország felé érkező gázból kapnak, de amelyeket most Nyugat-Ukrajnából látnak el.

Julija Timosenko ukrán kormányfő szintén szerdán újságírók előtt bejelentette: szeretne a nap folyamán telefonon beszélni Putyinnal abban a reményben, hogy sikerül megállapodni egy személyes találkozóban. Mint mondta, szeretné folytatni - és a Gazprom-Naftogaz szintjéről kormányszintre emelni - az Ukrajnának szóló szállításokról folyó tárgyalásokat.

A bolgár kormányfő mintegy 50 millió eurót kevéssel meghaladó veszteséget számszerűsített keddig bezárólag országának a gázstop miatt, moszkvai útja előtt a Dnevnik című lapnak nyilatkozva. A kormányfő közel négyszáz állami vállalat adatai alapján becsülte a gazdasági kár értékét.

Mint elmondta, munkacsoportot hoznak létre, amelyik kidolgozza, kitől milyen kompenzációra tarthat igényt Bulgária a gázszállítások leállításából fakadó pénzügyi veszteségeiért.

MTI/Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.