<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p


			
		

Diplomáciai próbálkozások napja várható a gázvitában szerdán: Moszkvába és Kijevbe várják a két legsúlyosabban érintett EU-tagország, Szlovákia és Bulgária miniszterelnökét.

Hétfőn elhárulni látszott az akadály az orosz gázexport felújítása elől Ukrajnán át, miután Oroszország, Ukrajna és az EU illetékesei aláírták a nemzetközi megfigyelők és ellenőrök tevékenységéről szóló megállapodást. Az ellenőröknek egy része már elfoglalta helyét a kompresszor- és mérőállomásoknál a gázvezetékrendszer mentén, feladatuk azt ellenőrizni, hogy az EU határán kilépő exportgáz mennyisége azonos-e az orosz oldalon e célra betáplálttal.

Keddre azonban kiderült, hogy a rendszer megfigyelt állapotban sem működik, és folytatódott a kölcsönös vádaskodás Oroszország és Ukrajna között az ügyben, ki a felelős a gázexport, illetve a gáztranzit további elmaradásáért. Ukrán részről arra hivatkoztak, hogy nem elegendő a nyomás a rendszerben, és a szállítási nyomás eléréséhez pótlólagos, úgynevezett technológiai gázt kértek Oroszországtól. Ezt orosz részről elutasították, mivel a vezetékrendszer ukrajnai részének működtetése Ukrajna dolga, és mert azt állították: a vezetékben azért nincs elég nyomás, mert az ukránok saját céljaikra kiürítették a vezetékeket.

Kedd reggeli próbálkozás után orosz részről jelentették: azért nem tudnak exportálni, mert az ukrán oldalon ismét lezárták a vezetékrendszert. Ezt közvetve igazolni látszottak azok az ukrán nyilatkozatok, amelyek szerint a tranzit jelenleg Ukrajna jelentős körzeteinek ellátását veszélyeztetné. Ugyanis, mint mondták, orosz gázimport hiányában jelenleg a nyugat-ukrajnai tárolókból látják el a kelet-ukrajnai iparvidékeket földgázzal, erre a tranzitvezetékrendszer egy részét is igénybe veszik, és a gázszállítás irányának megfordítása nyugat felé időt vesz igénybe.

Az orosz Gazprom gázipari vállalat kedden vis maiort jelentett, vagyis a rajta kívül állónak minősített ukrán akadályra hivatkozva elhárított minden jogi felelősséget a gázexport elmaradásáért. Az ügyben esetleg érkező jogi megkereséseket átirányítja Ukrajna címére.

Oroszország január elsejével beszüntette ukrajnai földgázexportját a megoldatlan árvita miatt. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy Oroszország az Ukrajnának addig szánt mennyiséggel kevesebb földgázt küld nyugat felé a vezetékrendszerbe. Rendszeresen vádolja Ukrajnát, hogy azóta lopta a földgázt, megcsapolva az európai exportot. A múlt héten Oroszország teljesen leállította a kivitelt Ukrajnán át, azért, mert - mint mondták - a földgáz "eltűnik" Ukrajnában, illetve, mert utóbb Ukrajna le is zárta a vezetékrendszer bemenő csapjait.

Nemzetközi elemzők közül többen úgy vélik, Ukrajnának érdeke fűződhet a gázexport felújításának halogatásához, mert részint orosz árengedményben, részint talán EU-kölcsönben reménykedik a tranzit felújításáért cserébe.

MTI/Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.