Az elmúlt hat évben töretlen fejlődés volt tapasztalható a román vendéglátóipar forgalmában; 2006-ban hazai és külföldi vendégek mintegy kétmilliárd euró értékben ettek-ittak a román éttermekben, idézi a felmérést a Cotidianul.
1999 óta évente 17 százalékkal nőtt az újonnan nyíló éttermek száma, s a mennyiségi mutatók szerint már közel 16 ezer helyszínen várják az éhes és szomjas szájakat. A gazdasági fejlődés magával hozta a honi vásárlóerő növekedését és a minőségi vendéglátás iránti igény fokozódását is.
Mint annyi más területen, itt is a főváros, valamint Kolozsvár és Temesvár húzza maga után a piacot. 2010-ig további 11 százalékos növekedés várható évente. Sorra jelennek meg a nagy nemzetközi étteremláncok képviselői; az olasz "La Mama" hálózat romániai marketingmenedzsere, Adina Nargang szerint a tavalyi évre jellemző, ötven százalékot is meghaladó forgalomnövekedés az idén is tartható lesz, főleg abban az esetben, ha az európai színvonalú vendéglátásra szakosodott éttermek munkaerőhiánya mérséklődni fog - összegzi a Cotidianul cikke.