<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram


			
		

A Penta-csoporthoz tartozó FarmFaro Kft. tulajdonába kerülhet a gyógyszertárakat működtető Patika Profi Kft. és a DrogeryMed Kft., miután a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte az irányításszerzést.

A GVH pénteki közleménye szerint a Patika Profi Kft. 45 - elsősorban a Tesco hipermarketekben található - gyógyszertárból álló gyógyszertár-hálózatot működtet, míg a holdingtársaságként működő DrogeryMed Kft. irányítása alatt álló vállalkozásokhoz 41 gyógyszertár tartozik.

A FarmFaro Kft. ezenkívül egyedüli irányítást szerez a szintén a Patika Profi-csoporthoz tartozó Plaza Patika Invest Kft. és a Patika Invest Kft. felett. Ezek a társaságok a Patika Profi Kft. részére nyújtanak egyebek közt ingatlanbérlési- és üzemeltetési, valamint gyógyszertár kialakítási szolgáltatásokat.

A közép-európai befektetőcsoport, a Penta Investment Limited által irányított Penta-csoport Magyarországon főleg az élelmiszeripar területén aktív, a gyógyszer kiskereskedelemben, illetve nagykereskedelemben eddig nem volt érdekeltsége. Külföldön viszont működtet gyógyszertárakat, Csehországban, Lengyelországban és Szlovákiában is.

A GVH vizsgálata szerint az ügylettel a FarmFaro Kft. piaci részesedése az országos gyógyszer kiskereskedelmet illetően mind a gyógyszertárak száma, mind pedig azok forgalma alapján 5 százalék alatt marad. Abban a tíz városban (Gyöngyös, Nagykanizsa, Esztergom, Szombathely, Békéscsaba, Győr, Szeged, Pécs, Veszprém, Budapest), ahol mindkét megvásárolt vállalkozáscsoport jelen van, az összefonódás következtében kialakuló piaci részesedések nem haladják meg a 20 százalékot, sőt öt településen a 10 százalékot sem érik el. A gyógyszerek nagykereskedelmi piacán a fenti ügylettel megszerzett gyógyszertárai révén a vevői oldalon megjelenő FarmFaro Kft. szintén csekély, 5 százalék alatti részesedést képvisel.

A versenyhivatal a közleményében hangsúlyozza, hogy a jóváhagyott tranzakciók a gyógyszertári felvásárlási moratórium előtti szerződéseken alapulnak, és a GVH döntése is az akkor hatályos jogszabályokra épül.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.