2012. november 4. 07:49

Győrben és Veszprémben a legolcsóbb, Székesfehérváron a legdrágább a távhő az MTI körképébe bekerült megyeszékhelyek közül. A legtöbb városban az idén január elsejével volt utoljára áremelés, a nemzeti fejlesztési miniszter által meghatározott maximális, 4,2 százalékos mértékben.

Budapesten a fűtési és a használati meleg víz együttes alapdíja - amit a lakossági fogyasztók 90 százaléka fizet - légköbméterenként bruttó 472,5 forint. Az összeg az év első felében magasabb volt, de a Főtáv Zrt. július 1-jétől 10 százalék díjkedvezményt ad a lakossági, lakás célú távhő-szolgáltatási alapdíjból. A lakossági fogyasztók hődíja a fővárosban bruttó 3367 forint gigajoule-onként. A Budapesti Városüzemeltetési Központ alatt működő társaságnak mintegy 240 ezer lakossági díjfizetője van.

Debrecenben a hőszolgáltatás jelenlegi díjtarifa és támogatási rendszerének megfelelően csak 4,2 százalékkal emelték év elején a távhő árát - jelezte Bede László, a Debreceni Hőszolgáltató Zrt. gazdasági igazgatója. Ugyanakkor szerinte növelni kellene a támogatást, mert a jelenlegi árképlet alkalmazása veszteséget termel a cégnek. A hajdú-bihari megyeszékhelyen a fűtés alapdíja évente megawattonként 11 233 forint, a hődíj fűtés esetében gigajoule-onként 3563 forint.

Szolnokon az Alfa-Nova Kft. biztosítja a távfűtéses lakások meleggel való ellátását. A szolgáltatást igénybe vevők idéntől fűtési alapdíjként éves szinten légköbméterenként 381,8 forintot fizetnek. A mért hőenergia díja gigajoule-onként a lakossági fogyasztóknak 3840 forint.

Kaposváron a lakossági hő díja bruttó 3768 forint gigajoule-onként, ezen felül az alapdíj évi bruttó 351,34 forint légköbméterenként. A lakossági melegvíz-fogyasztás díja bruttó 1017 forint köbméterenként, az alapdíj évi bruttó 88,62 forint légköbméterenként. A somogyi megyeszékhelyen 6800 lakásban van távfűtés és melegvíz-szolgáltatás.

Székesfehérváron nem terveznek távhő-szolgáltatási díjemelést mindaddig, amíg a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium másként nem rendelkezik - mondta a Széphő Zrt. hőszolgáltatási igazgatója, Szauter Ákos. A 21 ezer háztartást és 630 közületet ellátó, önkormányzati tulajdonú cégnél bruttó 376 forint a fűtési alapdíj légköbméterenként. A városban a lakossági hődíj bruttó 3967 forint gigajoule-onként.

Nyíregyházán a fűtési szolgáltatás alapdíja légköbméterenként bruttó 372 forint - közölte Arday Balázs, a Nyírtávhő Kft. ügyvezető igazgatója. A fűtési hődíj gigajoule-onként 3704 forint. A városban az átlagos hőfelhasználás alacsonyabb az országosnál, így a díjak alapján az átlagos fogyasztó költsége évente körülbelül bruttó 160-165 ezer forint.

Salgótarjánban a lakossági hődíj bruttó 3597 forint, a közületi ár pedig 4070 forint gigajoule-onként. Emellett a lakossági fogyasztók egész évben bruttó 357 forintos alapdíjat fizetnek köbméterenként.

Előreláthatólag a csongrádi megyeszékhelyen nem lesz emelés a távhőszolgáltatásokban - közölte Terhes István energetikus az MTI-vel. A Szegedi Hőszolgáltató Kft. szakembere elmondta: a lakossági célú fűtési hőfelhasználási alapdíj évente légköbméterenként 341 forint, a hődíj gigajoule-onként 3705 forint.

Tatabányán egy gigajoule fűtésre felhasznált energia bruttó 3852 forint, egy köbméter meleg vízért 1996 forintot kell fizetni. Az önkormányzati tulajdonban lévő Komtávhő Zrt. 23 ezer lakossági fogyasztót lát el.

Veszprémben nem tervezik a távhő-szolgáltatási díjak emelését, ha csak a központi döntés ezzel ellentétes nem lesz - mondta az MTI-nek a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója, Göttlinger László. Veszprémben az idénre megállapított fűtési alapdíj légköbméterenként 312,60 forint plusz áfa évente. A primer hődíj Veszprémben 3300 forint gigajoule-onként.

A Győr-Szol Zrt. országos összehasonlításban az egyik legalacsonyabb áron biztosítja a távhőt, idén január elsejétől 3194 forint fűtési hődíjat fizetnek a felhasználók gigajoule-onként. A fűtési alapdíj éves, légköbméterenként számított ára 292,8 forint. A fűtési és melegvíz–szolgáltatást is igénybe vevő fogyasztók alapdíja 356,3 forint évente és légköbméterenként.

Ezzel a 4,2 százalékos januári emelés után egy átlagos, 52 négyzetméteres, 141 légköbméteres távfűtéses lakás tulajdonosának az áfát nem számítva évi 163 ezer 587 forintot kell fizetnie – közölte Ozsvárt Tamás, a városüzemeltetési társaság kommunikációs igazgatója. Jelezte, hogy 24 ezer lakást és ezernél több közületi fogyasztót szolgálnak ki.

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.