2010. március 5. 11:46

Júliusban jóval 20 százalék feletti gáz-áremelésre lesz szükség, ha április elsejétől a szolgáltatók nem emelhetnek árat - nyilatkozta Kutas István, az E.ON Hungária szóvivője az MTI kérdésére pénteken.

A Magyar Energia Hivatal csütörtök az újságíróknak tartott prezentációjából az derült ki, hogy köbméterenként 16-17 forinttal, mintegy 12-15 százalékkal indokolt emelni a földgáz végfelhasználói árát áprilisban a lakosságot és a kisfogyasztókat ellátó egyetemes szolgáltatóknál. Az E.ON véleménye szerint ez reális. Kutas István megjegyezte: ha a szabályokat mindenki betartja akkor erre sor is kerül.

A 2009 közepe óta liberalizált gázpiacon a lakosságot és a kisfogyasztókat az egyetemes szolgáltatók látják el, ha a fogyasztó nem a akar a szabadpiacon földgázt vásárolni. Az egyetemes szolgáltató árát a Magyar Energia Hivatal ellenőrzi. Árváltoztatásra negyedévenként van lehetőségük a szolgáltatóknak, akiknek az áprilisban érvényesíteni kívánt árváltoztatásra pénteken kell benyújtaniuk a kérelmet a hivatalhoz.

A legfontosabb árelemek: a termék ára, a rendszerhasználat díja, a tárolás - beleértve a stratégiai készletek tárolásának költsége - és az árrés. A hivatal ezt a jogszabályokban meghatározott képlet alapján számolja ki. Változást már csak a termék ára és a forint dollár árfolyam befolyásolhatja. A végső ár úgy alakul ki, hogy a hivatal figyelembe veszi a gáznak, mint terméknek az árában azt, hogy az importot dollárban számolják el, most a február 15. és március 12. közötti a forint/dollár árfolyam átlagát veszik figyelembe a végső ár kiszámolásánál. Így a végső ár a dollár-forint árfolyam változása miatt csak március 12. után lesz meghatározható.

MTI