3p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Akár Simicska is befutó lehet, mint a médiacég új tulajdonosa.

A Magyar Telekom megválna média-portfóliójától, a távközlési társaság a napokban postázta ezzel kapcsolatos pályázati felhívását azoknak a cégeknek, amelyek korábban is érdeklődtek iránta, illetve a potenciális vevőnek tartott szereplőknek – írja a Világgazdaság.

A címzettek száma meghaladja a tízet. Azt még nem lehet tudni, hogy csak az Origo.hu, vagy a Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. lesz az ajánlat tárgya. Ha utóbbi, akkor az új tulajdonos vinné az ingyenes tartalomszolgáltatással foglalkozó Origo.hu, Life.hu, Videa.hu oldalak mellett az ingyenes internetes levelezőrendszer szolgáltatást, a freemailt, valamint a televíziós szolgáltatásokat, hiszen az Origo működteti a fentieken túl a LifeNetwork és az OzoneNetwork csatornákat. Ezek mellett számos fejlesztés, illetve üzleti információs szolgáltatás, weblapkészítés és -fenntartás, hirdetésszervezési szolgáltatás, adatbanki szolgáltatás is folyik az Origo Zrt. égisze alatt. A VG szerint a Telekom „minden megoldásra” nyitott, bár leginkább azt szeretné, ha az Origo.hu mellett az egész médiabirodalom új tulajdonoshoz kerülne.

Minderre akár napokon belül választ kaphatunk.

Az Origo eladásáról szóló hírek már többször szárnyra keltek, legutóbb akkor, amikor a szerkesztőséget beköltöztették abba az irodaházba, amelyben a Central Médiacsoport Zrt. is működik. Ez az a vállalkozás, amely 2014-ben megvásárolta Magyarország legnagyobb print- és online kiadóvállalatát, a SANOMA Media Budapest Zrt.-t, amely számos termék, például a Hir24.hu kiadója, és a társaság célja, hogy piacvezető legyen a print- és a digitális termékek piacán egyaránt.

Érdeklődőként szóba kerülhet a fő konkurens, az Index.hu tulajdonosa, a Közép-európai Média és Kiadó Zrt. (CEMP) is, amely több más internetes terméket is kiad (ilyen a Portfolio.hu és a Napi.hu), és az utóbbi időben erős akvizícióba kezdett.

Az sem lenne meglepő a piac szerint, hogy a két legújabban formálódó médiavállalkozás, a vállaltan kormányközeli Napi Gazdaság, illetve a miniszterelnök tanácsadójához, Habony Árpádhoz is köthető Modern Media Group Befektetési és Vagyonkezelő (MMG) Zrt. is az érdeklődők között lenne. Az is elképzelhető, hogy a Magyar Nemzet, a Hír Tv, a Lánchíd Rádió mellett az Origóval bővítené portfólióját Simicska Lajos. Korábban arról is hallani lehetett, hogy például a UPC is érdeklődik az Origo után, de akár pénzügyi befektetők is láthatnak benne fantáziát.

Az Origo Zrt. az elmúlt évben jelentősen növelte értékesítési árbevételét, megközelítette az ötmilliárd forintot, szemben a 2013-as 3,8 milliárddal – derül ki a társaság eredménykimutatásából. A cégbírósághoz benyújtott dokumentumokból az is látszik, hogy a cég üzemi és mérleg szerinti eredménye ugyan még mindig a negatív tartományban van, de az EBITDA a pozitív sávba billent.

Az biztos, hogy a Magyar Telekom immár örömmel megválna a sok pénzt nem hozó, de esetenként kellemetlenséggel járó médiavállalkozásától. A Telekom tulajdonosának, a Deutsche Telekomnak Németországban is volt egy „Origója”, és attól is megvált, vagyis a cég inkább fő területére, a távközlési piacra koncentrálna - írja a Világgazdaság.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!