<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Rövidesen a magyar támogatási rendszerben is lehetőség lesz a kis- és középvállalkozások (kkv) számára legalkalmasabb finanszírozási eszköz, a zártvégű pénzügyi lízing alkalmazására az Európai Unió által támogatott pályázatokon.

A Lízingszövetség ígéretet kapott a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztériumtól (NFGM), valamint a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumtól (FVM), hogy az európai uniós szabályozás adta lehetőséget kihasználva a Gazdaságfejlesztési Operatív Programban (GOP) és az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programban (ÚMVP) szereplő projektek esetében a magyar támogatási rendszer is elfogadja a kkv-k számára lényeges finanszírozási formát.

A lízing társfinanszírozás elsősorban azoknak tőkeszegény kisvállalkozásoknak kedvező, amelyek méretük miatt kiesnek a hitel alapú finanszírozásból, így elesnének a fejlesztési forrásoktól, derül ki a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményből.

Az FVM felismerve ezt a lehetőséget, levélben kért állásfoglalást az EU illetékes bizottságától. Az EU Bizottság Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Igazgatóságának (DG Agri) vezetője, Jean-Luc Demarty megerősítette a lízing használatának elfogadottságát, így azt az FVM is hamarosan lehetővé teszi a hazai pályázatokon.

A lízing konstrukció előnye, hogy itt maga az eszköz az ügylet fedezete, s a finanszírozott gép rendszerint kitermeli saját lízingdíját. Ezért nincs szükség más biztosítékra, elegendő akár alacsonyabb önerő, és lehetőség van hosszabb futamidőre. Az NFGM a GOP keretében meghirdetett pályázatokon is tervezi a szóban forgó finanszírozási konstrukció bevezetését, erre Bajnai Gordon miniszter ígéretet tett.

A zártvégű pénzügyi lízingkonstrukció felhasználásával megvalósuló beruházások fennmaradásának esélye - hasonló üzletmenet mellett - lényegében megegyezik a bankhitel alapú finanszírozáséval a szakértők szerint. Emellett jelentős előny, hogy a pénzügyi lízingfinanszírozás esetén egyedi, speciálisan a lízingbevevőre, illetve a lízing tárgyára szabott feltételek érvényesülnek, szemben a banki hitelezési gyakorlattal.

Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.