Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Heteken belül döntés születhet az FHB Jelzálogbank Nyrt. privatizációs tanácsadói pályázatának kiírásáról. Oravecz Péter, az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Zrt. kommunikációs igazgatója közölte: most zajlik a nyílt közbeszerzési eljárás előkészítése a privatizációs tanácsadó kiválasztása érdekében. A pályázati kiírásra az ÁPV igazgatóságának döntését követően heteken belül sor kerülhet.

Az ÁPV igazgatósága a kormány 2006. október 31-ei állásfoglalásával összhangban az FHB még állami tulajdonban lévő részvényeinek pályázat útján, szakmai befektetőknek történő értékesítésére kapott felhatalmazást. Szükség esetén a "B" sorozatú részvényeket is értékesíteni lehet - közölte Oravecz Péter. Az FHB-részvények értékesítése szerepel az ÁPV idei üzleti tervében, a tranzakció pénzügyi zárását 2007 végére tervezik.

A privatizációs lépések ütemezése még nem ismert, a tranzakció részleteit, az elvárásokat - a kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint - a kiválasztott tanácsadóval közösen dolgozzák majd ki.

A kormány az FHB privatizációjáról úgynevezett jegyzőkönyvi határozatot hozott, vagyis közlönyben nem publikálták. A határozat szerint a részvényértékesítés során a Kormányszóvivői Iroda korábbi tájékoztatása szerint kiemelt szempontként kell kezelni az FHB hitelminősítésének, üzleti értékeinek megőrzését. A szakmai befektetőnek való értékesítést azzal indokolta az iroda, hogy a kormány ebben nagyobb biztosítékot lát a megadott preferenciák érvényesülésére.

Az FHB 6,6 milliárd forintos jegyzett tőkéjének 87,88 százaléka a tőzsdére bevezetett "A" kategóriájú törzsrészvény, 12,12 százaléka "B" sorozatú szavazatelsőbbségi részvény. A legnagyobb tulajdonos az állam 54,11 százalékkal, ebből 50 százalék + 1 szavazat "A" sorozatú, 4,11 százalék pedig "B" sorozatú részvény.

A tanácsadó legnagyobb feladata szakértők szerint az lesz, hogy kezelje az Allianz Hungária blokkoló tulajdoni hányadából adódó helyzetet. A biztosító tulajdonában van a fontosabb kérdésekben vétójogot biztosító szavazatelsőbbségi részvények többsége.

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.

 

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.