Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Száz lehetséges esküdt zsúfolódott be a közelmúltban egy atlantai tárgyalóterembe nemrég, annak a pernek a nyitányaként, amelyet a Coca-Cola indított egy volt alkalmazottja ellen. A cég korábbi dolgozóját azzal vádolják, hogy vállalati titkokat lopott el, majd jó pénzért megpróbálta azokat továbbadni a Pepsinek.

A potenciális esküdteknek olyan kérdésekre kellett felelniük a bíróságon, hogy van-e a Coca-Cola cégnél dolgozó rokonuk, majd egy tesztet kellett kitölteniük, amit az ügyvédek állítottak össze.

A kérdőív azt tudakolja az esküdtjelöltektől, hogy voltak-e valaha hasonló pozícióban bármely cégnél mint a vádlott, vittek-e haza iratokat a munkahelyükről, ők, illetve hozzátartozóik dolgoztak-e valaha a Coca-Colának, vagy bármelyik partnerének.

Azt is megkérdezték a potenciális döntnököktől, hogy isznak-e rendszeresen Coca-Cola termékeket. Janice Singler, Williams védője azt mondta, hogy nem záratnak ki esküdteket attól függően, hogy miként válaszolnak erre az egy kérdésre.

Az ügyvédek arra is kíváncsiak voltak, hogy a jelöltek milyen újságokat olvasnak, milyen műsorokat néznek rendszeresen a tévében, illetve birtokolnak-e Coca-Cola részvényeket. Ezek a kérdések az ügyvédek szerint azért fontosak, hogy megtudják, mennyit tudhatnak az ügyről a leendő esküdtek.

Az ügyvédek és az ügyészek egyébként egyenként is meghallgatják az esküdtjelölteket. A per kezdete, azaz a nyitóbeszédek megtartása pedig jövő hét hétfőn várható. A bíróság egyébként a tervek szerint két hét alatt hozza meg döntését.

A vádlott, Joya Williams - aki a cég globális márkamenedzserének titkárnője volt - tíz év börtönre számíthat, ha a bíróság bűnösnek találja. Egy másik bíróság korábban nem ítélte bűnösnek a nőt, két vádlottársát viszont igen. A mostani tárgyalástól azt várják az elemzők, hogy a korábban elítéltek közül legalább az egyik most Williams ellen vall.

Williams védőügyvédje annyit mondott a stratégiájáról, hogy a két, már korábban más bűncselekményekért elítélt vádlott szavahihetőségét fogja támadni.

A két férfi korábban egyébként együtt ült börtönben: Duhaney öt évet, kokain ügyek miatt, míg Dimson banki csalásért kevesebb, mint egy évet. Williams-nak viszont nincs priusza.

Williams-et, Edmund Duhaney-t és Ibrahim Dimsont még tavaly júliusban vádolták meg azzal, hogy új termékek mintáit és cégtitkokat rejtő dokumentumokat loptak el és próbálták eladni a Pepsinek. A három volt alkalmazott állítólagos terveit az FBI leplezte le, miután a Pepsi figyelmeztette az atlantai vetélytársat a készülő "árulásról".

Az ügyészek azt állítják, megdönthetetlen bizonyítékaik vannak. Birtokukban van például egy olyan videófelvétel, amelyen az látszik, hogy Williams iratokat pakol a táskájába irodájában, sőt egy fehér címkével megjelölt üveget is, amelyről a vád képviselői azt állítják, hogy az a Coca-Cola fejlesztés alatt álló terméke volt.

Duhaney lakásában egyébként találtak dokumentumokat, és a mintákra is ott bukkantak rá. A Coca-Cola megtagadta, hogy adatokat adjon ki a fejlesztés alatt lévő termékekről és annak mintáiról. A vádirat is csak titokzatosan "N Projektként" emlegeti a beruházást.

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.