2017. május 2. 09:34

A Kúria szerint sem követett el hamis adatközlést Simicska Lajos cége.

Harmadfokon is nyert a Közgép a Közbeszerzési Hatóság ellen, így Simicska Lajos cégét nem lehet kizárni a közbeszerzsből, írja a 24.hu. A Kúria megállapította, hogy Simicskáék nem követtek el hamis adatközlést.


A Közgépet hamis adatközlés vádjára hivatkozva még 2015 nyarán zárták ki 3 évre az összes magyar közbeszerzésből. Simicska fő építőcégét a Szása 1 és a Szása 2 nevű szerb építőhajók méretére hivatkozva támadták be, miután a ma már csak 11. leggazdagabb magyar összerúgta a port Orbán Viktorral.

A Közgép indult a Győr-Gönyű kikötő fejlesztésére kiírt közbeszerzésen, ahol 200 millió forinttal olcsóbban vállalta volna az építkezést, mint a nyertesnek kihozott Mészáros és Mészáros-A-Híd-Swietelsky Vasúttechnika-konzorcium. E pályázat kapcsán vádolták meg hamis adatközléssel a Közgépet, mert a cég szerb alvállalkozója által biztosított hajók zárt hajófedélzetének megadott mérete néhány négyzetméterrel eltért a nyilvántartási adatoktól. Az ajánlatkérő, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a Közbeszerzési Hatósághoz fordult, amely erre hivatkozva nemcsak a gönyűi kikötő-beruházásból, de minden magyar közbeszerzésből megpróbálta kizárni a céget 3 évre.

A Közgép bíróságn támadta meg az eljárást, és a pereket első-, másod, illetve kedden harmadfokon is megnyerte.

"Győzött az igazság immár harmadszor" – mondta a bíróságon a Közgép szóvivője. Puskár Anett szerint élénkíteni fogja a versenyt, ha a cég jobb árajánlataival ismét bekapcsolódhat a közbeszerzésekbe. A szóvivő szerint a Közgép nem mond le a kétéves kiesés okozta károk miatti kárigényéről, szakértők vizsgálják, ki ellen és mekkora összegre nyújtsák be a számlát.

Amíg jóban volt Orbán és Simicska, a a Közgép sorra nyerte a közbeszerzéseket. Amikor azonban a G-napon a két korábbi kollégiumi szobatárs látványosan szakított egymással, Simicskának már nem terem babér a tendereken. Magyarország legsikeresebb embere azóta Mészáros Lőrinc, akinek egy év alatt 100 milliárddal nőtt a vagyona, és ezzel harmincegyedikről az ötödikre ugrott fel a leggazdagabb magyarok listáján.

mfor.hu