2p

A jövőben a könyvpiac további koncentrációjára, ezáltal konszolidációjára lehet számítani, a forgalom jelentős részét egyre inkább a Líra és Lant, az Alexandra és a Libri hármasa fogja bonyolítani - írja a Világgazdaság.

A magyarországi könyvpiaci forgalom az idén várhatóan 5-8 százalékkal bővül a tavalyihoz képest - véli Kolosi Tamás, a Líra és Lant tulajdonos elnök-vezérigazgatója. Így a 2006-os, kiskereskedelmi áron számított 65,5 milliárd forint árbevétel ebben az évben 68,8-70,7 milliárdra bővül. Az Alexandra tulajdonos igazgatója, Matyi Dezső csak a tavalyi szám elérésében bízik.

A Lírának az elmúlt két év fejlesztései nyomán ma már 65 boltja van; a kiskereskedelmi forgalom ezzel együtt gyarapodott, s a főváros mellett 39 településen van jelen a cég. Öt év alatt több mint két és félszeresére nőtt a kiskereskedelmi árbevétel, ez év végére már 3,9 milliárdot vár a társaság.

A Libri tavaly mintegy kilencmilliárdos árbevételével az egyik legnagyobb hazai könyvterjesztő volt, 45 üzletéből 29 Budapesten található.

Az Alexandra bolthálózata jelenleg hetven egységből áll, és a cég egyedi jellemzője, hogy a megszokott nagy könyvesboltoknál akár két-háromszor termetesebb könyváruházakat is nyit, főleg Budapesten. A társaság boltjaiból 11 található a fővárosban, s az országos lefedettsége a Líráéhoz mérhető, 38 városban található meg az Alexandra logója. Ma e cég bonyolítja a legnagyobb kiskereskedelmi forgalmat - a tavalyi tízmilliárdos árbevételt idén 11,5 milliárdra növeli előrejelzések szerint, számol be a Világgazdaság. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!