TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2014. február 11. 11:13

A nagy-britanniai Barclays bank világszerte 12 ezer alkalmazottját küldi el az idén, ezen belül 7 ezer embert Nagy-Britanniában bocsátanak el.

A cég a lépést azzal indokolta, hogy költségcsökkentésbe kezdett a befektetési üzletágában elmaradt bevételek ellensúlyozására. A brit nagybank hétfőn már közzétette, hogy az egyszeri tételektől megtisztított adózás előtti nyeresége 2013-ban 5,2 milliárd fontra csökkent a 2012-es 7,6 milliárd fontról, kedden pedig bejelentette, hogy éves nettó nyeresége 540 millió font volt.

A Barclays nyereségének visszaesését befektetési üzletága gyenge éves teljesítménye okozta. A befektetési üzletágnál 2013-ban éves szinten 9 százalékkal esett a bevétel és 37 százalékot zuhant a profit.

A bank a jövőben visszafogja befektetési ügyleteit, hogy javítson pénzügyi mutatóin, illetve elbocsátja több ezer alkalmazottját, hogy csökkentse kiadásait. Ez a Barclays eddigi üzletpolitikájának kibővítése, a bank ugyanis már 2013-ban is 1,7 milliárd fontot akart megtakarítani.

Valószínűleg megütközést kelt majd Nagy-Britanniában, hogy a leépítésekkel párhuzamosan a bank emeli megmaradt alkalmazottainak bónuszait és egyszeri juttatásait. A Barclays összesen 2,4 milliárd fontot költött ösztönzőkre 2013-ban, még a befektetési üzletágon belül is 13 százalékkal több jutott a bónuszokra.

Anthony Jenkins vezérigazgató kedden a vállalati eredmények ismertetése során kiállt a bank döntése mellett, hogy növeljék a bónuszokat. Jenkins szerint tárgyalnak a bank befektetőivel a fizetésekről, de mivel a pénzintézetnek globális szinten kell megküzdenie versenytársaival, ezért csak a bónuszokkal tudja magához csalogatni a legjobb munkavállalókat.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.