2p

Merre tovább, Magyarország? Hogyan éltünk idén, és hogyan fogunk jövőre?

Különleges, évzáró online Klasszis Klub
Petschnig Mária Zita közgazdásszal és Kéri László politológussal
- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. december 14. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A nagy-britanniai Barclays bank világszerte 12 ezer alkalmazottját küldi el az idén, ezen belül 7 ezer embert Nagy-Britanniában bocsátanak el.

A cég a lépést azzal indokolta, hogy költségcsökkentésbe kezdett a befektetési üzletágában elmaradt bevételek ellensúlyozására. A brit nagybank hétfőn már közzétette, hogy az egyszeri tételektől megtisztított adózás előtti nyeresége 2013-ban 5,2 milliárd fontra csökkent a 2012-es 7,6 milliárd fontról, kedden pedig bejelentette, hogy éves nettó nyeresége 540 millió font volt.

A Barclays nyereségének visszaesését befektetési üzletága gyenge éves teljesítménye okozta. A befektetési üzletágnál 2013-ban éves szinten 9 százalékkal esett a bevétel és 37 százalékot zuhant a profit.

A bank a jövőben visszafogja befektetési ügyleteit, hogy javítson pénzügyi mutatóin, illetve elbocsátja több ezer alkalmazottját, hogy csökkentse kiadásait. Ez a Barclays eddigi üzletpolitikájának kibővítése, a bank ugyanis már 2013-ban is 1,7 milliárd fontot akart megtakarítani.

Valószínűleg megütközést kelt majd Nagy-Britanniában, hogy a leépítésekkel párhuzamosan a bank emeli megmaradt alkalmazottainak bónuszait és egyszeri juttatásait. A Barclays összesen 2,4 milliárd fontot költött ösztönzőkre 2013-ban, még a befektetési üzletágon belül is 13 százalékkal több jutott a bónuszokra.

Anthony Jenkins vezérigazgató kedden a vállalati eredmények ismertetése során kiállt a bank döntése mellett, hogy növeljék a bónuszokat. Jenkins szerint tárgyalnak a bank befektetőivel a fizetésekről, de mivel a pénzintézetnek globális szinten kell megküzdenie versenytársaival, ezért csak a bónuszokkal tudja magához csalogatni a legjobb munkavállalókat.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!