<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Egy év alatt mintegy százmillió eurót veszített a válságon a Digi-birodalom feje, Teszári Zoltán. Az ezzel együtt továbbra is a legtehetősebb erdélyi magyarnak számító üzletember cége nagy erőkkel nyomul Magyarországon is – a magyar piac fontosságát jelzi, hogy nyáron Teszári a saját kezébe vette az itteni érdekeltségek irányítását, és ismét kacsintgat a mobilpiac felé.

A legtehetősebb romániai magyarok között a válság legnagyobb vesztese eddig a nagyváradi Teszári Zoltán, az RCS & RDS kábeltelevízió- és internet-szolgáltató vállalat többségi tulajdonosa, egyben a magyar Digi KFt. vezetője. Vagyona ugyanis 500 millió euróról 400 millió euróra zsugorodott egy év alatt, írja szerdai számában a Krónika a napokban közölt, Románia 500 leggazdagabb üzletemberét sorba állító Forbes-listára hivatkozva. 

613 millió eurós adósság


A napilap szerint a még ezzel együtt is a leggazdagabb erdélyinek és a 11. leggazdagabb romániainak számító vállalkozó egy óriási hitel miatt veszített ekkora összeget. 2007-ben ugyanis, amikor beindult a külföldi terjeszkedés, illetve elnyerte a 3G szolgáltatásra feljogosító licencet, Romániában rekordnak számító értékű, összesen 500 millió eurós bankkölcsönt vett fel nemzetközi hitelintézetektől.

A gazdasági válság azonban már a tavalyi év második felében lassított a korábbi erőteljes bővülésen, ami miatt 2008 végére a vállalat 613 millió eurós adósságot halmozott fel, miközben üzleti forgalma alig 387 millió euróra rúgott. Igaz, az újság információi szerint idén ismét jóra fordultak a dolgok, a csoport ugyanis az első félév után az üzleti forgalom bővülésének gyorsulásáról számolt be.

Mint ismert, az üzletember még 2000-ben tette be lábát a magyar piacra, amikor hat kisebb kábeltelevíziós cég felvásárlásával és összeolvasztásával megalapította hazai vállalkozását, akkor még Egyesült Magyar Kábeltelevízió Kft. néven. Az igazán nagy durranásra azonban 2006-ig kellett várni, amikor a cég itthon is elindította a műholdas Digi Tv-t, 2009 nyarán pedig a DigiSport csatornát. A Digi Tv-nek nyár végén 400 ezer előfizetője volt, ezen kívül a vállalat közel 200 ezer kábeltelevíziós előfizetőt is magáénak mondhat.    

Egyeduralkodó a műholdas piacon

A műholdas szolgáltatásokat tekintve a Digi ma toronymagasan vezeti a magyar piacot, 54,3 százalékos részesedéssel. A második helyezett UPC mindössze 25,1 százalékot birtokol, a Magyar Telekom pedig 15,3 százalékot mondhat magáénak a Nemzeti Hírközlési Hatóság 2009 augusztusára vonatkozó jelentése szerint.

Valamennyi szolgáltatást figyelembe véve egyébként a UPC a piacvezető 33 százalékos részesedéssel, ezután következik a Digi 23,9 százalékos mutatóval, míg a Magyar Telekom mindössze 18,9 százalékos részesedéssel bír a piacon.


Kezébe vette a gyeplőt

A magyar érdekeltségek csoporton belüli fontosságát jelzi, hogy – a Marketing és Média információi szerint – idén nyáron Teszári Zoltán átvette a Digi Tv-t, a DigiKábelt és a DigiSportot működtető Digi Kft. irányítását Sárai Endrétől, aki indulása óta vezette a céget.

A vállalat Magyarországon jelenleg a műholdas és kábeltelevíziózáson kívül internet- és VOIP-alapú telefonszolgáltatást is nyújt, emellett továbbra sem tett le azon, korábban meghiúsult tervéről, hogy a mobilpiacra is betör. Ezt szem előtt tartva érdeklődik a jövőre meghirdetni tervezett 900 MHz-es mobilfrekvencia iránt.

Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.