2p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Az orosz Rosznyefty az északi-sarkköri kontinentális talapzaton lévő tizekettőből hét kőolajlelőhely feltárására adta át a jogot az ExxonMobilnak - közölte szerdán Glen Waller, az amerikai cég oroszországi képviseletvezetője.

Az amerikai cég Oroszország északi-sarkköri területén 2011-ben már három lelőhely feltárásának jogához jutott hozzá.

Az ExxonMobil és a Rosznyefty között meglévő stratégiai megállapodást kiegészítő egyezménye szerint az orosz állami kőolajcég a hét lelőhelyért cserébe az ExxonMobiltól 25 százalékos részesedést kapott az alaszkai Point Thomson földgázmezőn folyó palagáz- és gázkondenzát-kitermelésből.

A Rosznyefty ebben a hónapban kapta meg a jogot a Jeges-tenger peremtengerein - a Csukcs-, a Laptyev- és a Kara-tengeren -  körülbelül 600 ezer négyzetkilométeres kiterjedésű területen  található kőolajlelőhelyek feltárására.

Az orosz szabályozás szerint jelenleg csak azok a hazai állami vállalatok kaphatnak jogot a kőolaj és földgáz feltárására az ország területéhez tartozó kontinentális talapzaton, amelyek legalább öt év gyakorlattal rendelkeznek. Ezek a Rosznyefty és a Gazprom. A magáncégeknek velük kell megállapodni ahhoz, hogy feltárhassák a gazdag lelőhelyeket, például az északi Jeges-tengeren.

Az egyezmény jelentőségét mutatja, hogy azt Igor Szecsin, a Rosznyefty vezetője és Stephen Greenle, az ExxonMobil Exploration elnöke Novo-Ogarjevóban, Vlagyimir Putyin rezidenciáján, az orosz államfő jelenlétében írták alá. Ezt megelőzően az orosz állami kőolajóriás igazgatótanácsa hozott döntést az amerikai céggel meglévő stratégiai együttműködés bővítéséről.

A két cég tavaly április közepén közös vállalatok létesítéséről, egymás projektjeiben való részvételről egyezett meg. 2011 augusztusában született meg közöttük az a stratégiai együttműködésről szóló megállapodás, amelyet a Rosznyefty és az ExxonMobil Oroszországban, az Egyesült Államokban és harmadik országokban valósítanak meg.

A Rosznyefty és az ExxonMobil annak a lehetőségét is vizsgálja, hogy az orosz Távol-Keleten földgáz cseppfolyósító üzemet építsenek - közölte az erről szóló szándéknyilatkozat aláírását követően Glen Waller, az amerikai cég oroszországi képviseletvezetője.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!