2013. február 14. 08:28

Az orosz Rosznyefty az északi-sarkköri kontinentális talapzaton lévő tizekettőből hét kőolajlelőhely feltárására adta át a jogot az ExxonMobilnak - közölte szerdán Glen Waller, az amerikai cég oroszországi képviseletvezetője.

Az amerikai cég Oroszország északi-sarkköri területén 2011-ben már három lelőhely feltárásának jogához jutott hozzá.

Az ExxonMobil és a Rosznyefty között meglévő stratégiai megállapodást kiegészítő egyezménye szerint az orosz állami kőolajcég a hét lelőhelyért cserébe az ExxonMobiltól 25 százalékos részesedést kapott az alaszkai Point Thomson földgázmezőn folyó palagáz- és gázkondenzát-kitermelésből.

A Rosznyefty ebben a hónapban kapta meg a jogot a Jeges-tenger peremtengerein - a Csukcs-, a Laptyev- és a Kara-tengeren -  körülbelül 600 ezer négyzetkilométeres kiterjedésű területen  található kőolajlelőhelyek feltárására.

Az orosz szabályozás szerint jelenleg csak azok a hazai állami vállalatok kaphatnak jogot a kőolaj és földgáz feltárására az ország területéhez tartozó kontinentális talapzaton, amelyek legalább öt év gyakorlattal rendelkeznek. Ezek a Rosznyefty és a Gazprom. A magáncégeknek velük kell megállapodni ahhoz, hogy feltárhassák a gazdag lelőhelyeket, például az északi Jeges-tengeren.

Az egyezmény jelentőségét mutatja, hogy azt Igor Szecsin, a Rosznyefty vezetője és Stephen Greenle, az ExxonMobil Exploration elnöke Novo-Ogarjevóban, Vlagyimir Putyin rezidenciáján, az orosz államfő jelenlétében írták alá. Ezt megelőzően az orosz állami kőolajóriás igazgatótanácsa hozott döntést az amerikai céggel meglévő stratégiai együttműködés bővítéséről.

A két cég tavaly április közepén közös vállalatok létesítéséről, egymás projektjeiben való részvételről egyezett meg. 2011 augusztusában született meg közöttük az a stratégiai együttműködésről szóló megállapodás, amelyet a Rosznyefty és az ExxonMobil Oroszországban, az Egyesült Államokban és harmadik országokban valósítanak meg.

A Rosznyefty és az ExxonMobil annak a lehetőségét is vizsgálja, hogy az orosz Távol-Keleten földgáz cseppfolyósító üzemet építsenek - közölte az erről szóló szándéknyilatkozat aláírását követően Glen Waller, az amerikai cég oroszországi képviseletvezetője.

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.