2008. június 27. 11:49

A Kézbesítők Szakszervezete június 30-ától határozatlan időre korlátozott sztrájkot hirdetett, a munkabeszüntetéshez csatlakozó kézbesítők ez idő alatt a munkaköri leírásukban szereplő klasszikus kézbesítői feladatukat ellátják, viszont nem foglalkoznak értékesítési, címközvetítési és ajánlási tevékenységgel - közölte a szakszervezet.

Tomecskó Tamás, a Magyar Posta Zrt. szóvivője elmondta, a munkáltató nem minősíti sztrájknak a szakszervezeti akciót, a postai szolgáltatás folyamatos és zavartalan lesz. A kézbesítők június 30-án hétfőn is felveszik a munkát, ugyanúgy viszik a leveleket, nyugdíjakat, utalványokat, csomagokat, mint a többi napon.

A szóvivő elmondta, hogy a postások értékesítési, címközvetítési és ajánlási tevékenysége alatt azt értik, hogy a kézbesítők is részt vesznek a posta nem kifejezetten postai szolgáltatásainak és termékeinek terjesztésében. Így például felhívhatják az ügyfelek figyelmét arra, hogy a postán is lehet biztosítást kötni, árusíthatnak sorsjegyeket stb.

Tusz Ferenc, a Kézbesítők Szakszervezete elnöke az MTI-nek elmondta: azért választották a nyomásgyakorlásnak ezt az eszközét, mert nem vezettek eredményre a korábban az értékesítési tevékenység végzéséről megkezdett tárgyalások. A szakszervezet elnöke szerint a munkáltató az értékesítési tevékenységgel olyan feladatot ró a kézbesítőkre, amelyet nem tudnak ellátni.

Tomecskó Tamás elmondta, hogy hétfőn a cégnél működő valamennyi szakszervezettel egyeztet a Magyar Posta ebben a kérdéskörben. A szakszervezet elnöke közölte, hogy nem publikus a szakszervezeti létszámuk. Nem mondta meg azt sem, hányan csatlakoztak a felhíváshoz.

A Magyar Postánál a legutóbbi bérmegállapodás aláírásakor összesen kilenc munkavállalói érdekképviselet működött, közülük két reprezentatív szervezet, a Postás Szakszervezet és a Postások Független Szakszervezete. A Kézbesítők Szakszervezetének az MTI értesülése szerint valamivel több, mint 300 tagja van.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.