2012. október 24. 13:43

Felfüggeszti az osztalékok és a részvényopciók kifizetését a francia PSA Peugeot Citroen autóipari konszern a szerdán bejelentett, három évre szóló állami garanciavállalás idejére. A munkahelyek megtartására azonban nem tett ígéretet a vállalat.

Annak ellenére, hogy a francia állam nem részvényese a legnagyobb francia autógyárnak, Jean-Marc Ayrault miniszterelnök szerdán azt közölte: a kormány 7 milliárd eurós kötvénykibocsátással három évre támogatást nyújt a csoport bankjának, a BPF-nek, amely finanszírozási gondokkal küzd.

A Peugeot bankja a csoport gépkocsijait forgalmazó szalonoknak és vásárlóknak nyújt hiteleket.

A kormány 7 milliárd eurós garanciavállalásával az autógyár levegővételhez jutott. A kabinet azonban feltételekhez kötötte vállalását: az autógyár felügyeleti tanácsában ezentúl a kormány és a szakszervezetek egy-egy képviselője is helyet kap. A miniszterelnök azt is kérte a csoporttól, hogy függessze fel az osztalékok és a részvényopciók kifizetését a garancia idejére, amire írásban vállalt kötelezettséget a PSA.

Az állam szokatlan beavatkozása egy száz százalékig magántulajdonban lévő cég működésébe megrázta a párizsi tőzsdét: a PSA részvényeinek árfolyama néhány óra alatt több mint 7 százalékot esett, és 1986 óta a legalacsonyabb szintre süllyedt.

A kormány azt is kérte az autógyártól, amely Franciaországban 8 ezer munkahely megszüntetését tervezi, hogy gondolja át aulnay-i gyárának bezárási tervét az állások megtartása érdekében. A Peugeot azonban erről nem nyilatkozott, és jelezte, hogy előbb a szakszervezetekkel folytatja le a szociális párbeszédet. A vezetőség csütörtökön ül először asztalhoz a szakszervezetek és a kormány képviselőivel a gyárbezárási tervek megvitatására.

Philippe Varin, a Peugeot elnöke délelőtti sajtótájékoztatóján már azt mondta, hogy a kormány által a garanciavállalásért cserébe kért feltételek nem kérdőjelezik meg a gyárbezárási terveket. A vállalatvezető elmondta azt is, hogy az egész cég átszervezés alatt áll. Megerősítette továbbá, hogy egy európai vegyesvállalat tervén dolgozik a General Motors és a PSA Peugeot Citroen.

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.