1p

Svédországban folyik a birkózás, eltöröljék-e a vagyonadót, ami ellenzői szerint megfojtja a vállalkozásokat. A kormányzat egyelőre az őszre halasztotta a kérdést, nevezetesen az adóreform megvitatását.

Az adó teljes felszámolására mindazonáltal nem lehet számítani, jóllehet a vagyon, az ajándék és az örökség megadóztatása a teljes svéd adóbevételek kevesebb mint egy százalékát tesz ki. Ellenzői szerint ugyanakkor a tőkekiáramlást erősíti, ezáltal árt a svéd koronának is.

A kormányzat is szeretné, ha ellenkező irányú lenne a tőkemozgás. Becslések szerint a külföldi adóparadicsomokba eddig kimentett svéd tőke értéke megközelíti az éves svéd GDP 60 százalékát - számolt be az AFP.

Ha ennek egy része visszajönne Svédországba, vagy új vállalkozásokat segítene kockázati tőkeként, akkor jelentős számú munkahelyet lehetne teremteni, elsősorban a kis- és középvállalati szektorban.

Kapcsolódó anyagok
Társasági adó szintjét tekintve Magyarország jól áll
Munkahelyüket féltik a svédek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!