Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Pedig dübörög a stadionépítési láz, amibe 3 éve nem tud becsatlakozni a kispesti aréna.

Miközben ország szerte újabbnál újabb stadionok épülnek, a legutóbbi magyar bajnok új stadionja körül finoman szólva is csalódást keltő a helyzet a szurkolók szemszögéből nézve. Még június végén jelent meg a közbeszerzési hirdetmények között az a helyesbítés, mely a stadionépítésre kiírt ajánlattételi határidőt immár ötödjére módosítja, most július 12-re.

Pedig eredetileg február 6-ig várták a jelentkezőket a kivitelezésre, ám valami mindig hiányzott az eredményhirdetéshez. Egyes pletykák szerint egyszerűen csak érdeklődő nem volt a munkára, amit meglehetősen nehéz elképzelni manapság, amikor ugyanaz a vállalkozói kör sorra nyeri el a sportberuházásokat. Éppen ezért az ajánlatkérőnél, a Nemzeti Sportközpontoknál (NSK) érdeklődtünk a lassan félévesre nyúlt csúszás okáról.

"A kiírás óta megváltozott a Magyar Labdarúgó Szövetség infrastruktúra szabályzata, illetve a tervek elkészültét követően több műszaki előírás, szabvány is módosult. A kivitelezői közbeszerzési eljárás során ezért az ajánlattevők a műszaki tartalommal kapcsolatos pontosításokat, plusz információkat kértek, így az ajánlattételi határidő többször módosításra került" - válaszolták megkeresésünkre.

A Bozsik-stadion egy látványterve

A válasz alapján tehát nem a jelentkezők hiánya okozza a csúszást, hanem a szükséges információk nem álltak rendelkezésre a megfelelő pályázati anyag benyújtásához. Igaz, arra sem könnyű logikus magyarázatot találni, hogy hogyan lehet 5 alkalommal is a megfelelő dokumentumok, illetve a módosításokra hivatkozva húzni-halasztani a dolgot. Főleg úgy, hogy nem egy hirtelen jött ötletről van szó, sem pedig egy kötött határidőre kötelezően elkészítendő beruházásról.

Az új Bozsik-stadion terve legelőször ugyanis 2014-ben került a köztudatba, amikor még a Magyar Labdarúgó Szövetség megrendelte az új stadion terveit nettó 193,5 millió forintért. Előrelépés az ügyben nem történt, mégis újabb milliárdokat toltak a projekt mögé, mely így 5,5 milliárdosra hízott.

A közbeszerzési eljárást aztán váratlanul, közel 2 évvel az ötlet felmerülését követően 2016. decemberében sikerült kiírni, és mint azt már tudjuk, a nyertes vállalkozót a mai napig nem tudták megtalálni. A közbeszerzési hirdetmények szerint egyszer konkrétan a műszaki tartalom megváltozására hivatkozva tolták el a határidőt még február végén, a többi alkalommal pedig a közbeszerzési törvény bizonyos paragrafusaira hivatkozva. Utóbbi lényege volt, hogy az ajánlatkérő a kiegészítő tájékoztatást nem tudja határidőre megadni, vagy a közbeszerzési dokumentumokat módosítja.

Jelen állás szerint azonban már minden klappol, minden információ rendelkezésre áll, július 12-e lehet a végső határidő. A Nemzeti Sportközpontok lapunkat arról tájékoztatta, hogy

"A tervek szerint 2017 végén - 2018 elején indul meg az építkezés, a Bp. Honvéd labdarúgócsapata várhatóan 2019 első felében veheti birtokba új stadionját."

A kivitelezés kezdése egyébként "kifejezetten a klub kérésére" a dél-pesti utánpótlás-nevelési centrum megvalósításával összehangoltan került kijelölésre.

A 8200 néző befogadására alkalmas, "vandálbiztos ülőhelyekkel" rendelkező, UEFA 4. kategóriájú létesítményben a döntők kivételével bármilyen Bajnokok Ligája- és Európa-Liga-mérkőzésnek otthont adhat - írta az NSK. A háromszintes létesítményben helyet kap többek között a sajtó részére kialakítandó mixed-zone, egy média-konferencia központ, doppingvizsgáló, sky-boxok, a második emeleten 400 négyzetméteres rendezvénytér, több mint ezer fő befogadására alkalmas családi lelátó is helyet kap a stadionban.

Székely Sarolta
mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.