<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Pedig dübörög a stadionépítési láz, amibe 3 éve nem tud becsatlakozni a kispesti aréna.

Miközben ország szerte újabbnál újabb stadionok épülnek, a legutóbbi magyar bajnok új stadionja körül finoman szólva is csalódást keltő a helyzet a szurkolók szemszögéből nézve. Még június végén jelent meg a közbeszerzési hirdetmények között az a helyesbítés, mely a stadionépítésre kiírt ajánlattételi határidőt immár ötödjére módosítja, most július 12-re.

Pedig eredetileg február 6-ig várták a jelentkezőket a kivitelezésre, ám valami mindig hiányzott az eredményhirdetéshez. Egyes pletykák szerint egyszerűen csak érdeklődő nem volt a munkára, amit meglehetősen nehéz elképzelni manapság, amikor ugyanaz a vállalkozói kör sorra nyeri el a sportberuházásokat. Éppen ezért az ajánlatkérőnél, a Nemzeti Sportközpontoknál (NSK) érdeklődtünk a lassan félévesre nyúlt csúszás okáról.

"A kiírás óta megváltozott a Magyar Labdarúgó Szövetség infrastruktúra szabályzata, illetve a tervek elkészültét követően több műszaki előírás, szabvány is módosult. A kivitelezői közbeszerzési eljárás során ezért az ajánlattevők a műszaki tartalommal kapcsolatos pontosításokat, plusz információkat kértek, így az ajánlattételi határidő többször módosításra került" - válaszolták megkeresésünkre.

A Bozsik-stadion egy látványterve

A válasz alapján tehát nem a jelentkezők hiánya okozza a csúszást, hanem a szükséges információk nem álltak rendelkezésre a megfelelő pályázati anyag benyújtásához. Igaz, arra sem könnyű logikus magyarázatot találni, hogy hogyan lehet 5 alkalommal is a megfelelő dokumentumok, illetve a módosításokra hivatkozva húzni-halasztani a dolgot. Főleg úgy, hogy nem egy hirtelen jött ötletről van szó, sem pedig egy kötött határidőre kötelezően elkészítendő beruházásról.

Az új Bozsik-stadion terve legelőször ugyanis 2014-ben került a köztudatba, amikor még a Magyar Labdarúgó Szövetség megrendelte az új stadion terveit nettó 193,5 millió forintért. Előrelépés az ügyben nem történt, mégis újabb milliárdokat toltak a projekt mögé, mely így 5,5 milliárdosra hízott.

A közbeszerzési eljárást aztán váratlanul, közel 2 évvel az ötlet felmerülését követően 2016. decemberében sikerült kiírni, és mint azt már tudjuk, a nyertes vállalkozót a mai napig nem tudták megtalálni. A közbeszerzési hirdetmények szerint egyszer konkrétan a műszaki tartalom megváltozására hivatkozva tolták el a határidőt még február végén, a többi alkalommal pedig a közbeszerzési törvény bizonyos paragrafusaira hivatkozva. Utóbbi lényege volt, hogy az ajánlatkérő a kiegészítő tájékoztatást nem tudja határidőre megadni, vagy a közbeszerzési dokumentumokat módosítja.

Jelen állás szerint azonban már minden klappol, minden információ rendelkezésre áll, július 12-e lehet a végső határidő. A Nemzeti Sportközpontok lapunkat arról tájékoztatta, hogy

"A tervek szerint 2017 végén - 2018 elején indul meg az építkezés, a Bp. Honvéd labdarúgócsapata várhatóan 2019 első felében veheti birtokba új stadionját."

A kivitelezés kezdése egyébként "kifejezetten a klub kérésére" a dél-pesti utánpótlás-nevelési centrum megvalósításával összehangoltan került kijelölésre.

A 8200 néző befogadására alkalmas, "vandálbiztos ülőhelyekkel" rendelkező, UEFA 4. kategóriájú létesítményben a döntők kivételével bármilyen Bajnokok Ligája- és Európa-Liga-mérkőzésnek otthont adhat - írta az NSK. A háromszintes létesítményben helyet kap többek között a sajtó részére kialakítandó mixed-zone, egy média-konferencia központ, doppingvizsgáló, sky-boxok, a második emeleten 400 négyzetméteres rendezvénytér, több mint ezer fő befogadására alkalmas családi lelátó is helyet kap a stadionban.

Székely Sarolta
mfor.hu