TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A multi a béremelésre rábólintott, de új embereket nem vesznek fel úgy, ahogy a szakszervezetek szeretnék.

A Tesco hétfőn eljuttatta a társaságnál működő két munkavállalói érdekképviselethez, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetéhez (KDFSZ) és a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetéhez (KASZ) az általuk korábban kért béremelésre és a létszámra vonatkozó jelentést, közölte a Tesco Global Áruházak Zrt. hétfőn az MTI-vel. Az információt megerősítette Bubenkó Csaba, a KDFSZ elnöke és Karsai Zoltán, a KASZ sztrájkbizottságának az elnöke is.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke (k) és Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke (j) sajtótájékoztatót tart a Tesco-sztrájkról 2017. szeptember 8-án. MTI fotó: Balogh Zoltán

A szakszervezetek a nap folyamán korábban azt jelentették be, hogy a Tesco nem küldte el időre, vagyis hétfőig a jelentést, ezért októberre és novemberre is sztrájkidőpontokat tűztek ki. A multi azonban a délelőtt folyamán közölte, hogy az a határidő a 2017. szeptember 11-ei egyeztetés alapján nem vasárnap, hanem hétfő éjfél volt, a jelentés ma átment, így a határidőt is betartották.

Hogy mi van a jelentésben, azt pontosan nem lehet tudni, mert a Tesco dokumentumában üzleti titoknak minősülő információk is vannak. A KASZ mindenesetre az MTI-nek hétfőn eljutatott közleményében arról számolt be, hogy a Tesco a jelentésben elfogadja a béremelésre vonatkozó szakszervezeti követeléseket, és szeptember 1-től visszamenőleg bruttó 179 000 forintra emeli a legkisebb keresetű munkavállalók bérét. (Eddig ez a bér 176 000 forint volt.)

A munkavállalói létszámra vonatkozó komplex anyagot még át kell vizsgálnia a szakszervezeteknek, hiszen ez képezi a további tárgyalások kiindulópontját. A tárgyalások az eredeti megállapodás szerint, október 2-án, hétfőn folytatódnak.

Bubenkó Csaba, a KDFSZ elnöke viszont már most megjegyezte, hogy

"a Tesco által átküldött jelentésben a KDFSZ szerint a szakszervezetek 15 százalékos létszámemelésre vonatkozó sztrájkkövetelése nem teljesül."

Pedig ez ugyanolyan fontos ügy a szakszervezetek szerint, mint a 25 százalékos béremelés.

via MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.