2p

Hosszú várakozás után nyitja meg harmadik magyarországi üzletét a svéd áruházlánc, az új egység a XXIII. kerületben, Soroksáron lesz.

Pletyka szintjén évek óta lehetett arról hallani, hogy az IKEA nem tett le a további magyarországi terjeszkedésről, ám hivatalosan ezt soha nem erősítették meg a vállalat részéről.

Most ugyanakkor a svéd vállalat hivatalosan is megerősítette az új áruház építési szándékát, mégpedig a XXIII. kerületben, Soroksáron. Mint közleményükben fogalmaztak, az IKEA megfelelt a XXIII. kerületi, soroksári telek tulajdonlásával kapcsolatos törvényi és jogszabályi előírásoknak, és immár az építési engedély birtokában folytatja a harmadik áruház előkészítését.

Azt is hangsúlyozták, hogy egy IKEA-áruház építése hosszú távú folyamat, amely több, az IKEA nemzetközi szabályzatában rögzített részfolyamatból épül fel. A következő lépésre akkor kerülhet sor, ha elkészülnek a hatástanulmányok, és lezárul az építési terület vizsgálata is. A harmadik áruház megnyitásának időpontját és annak részleteit akkor tudják pontosítani, ha minden kapcsolódó külső és belső előkészítés befejeződik.

A lakberendezési piac meglehetősen nehéz időszakot élt át a válság alatt Magyarországon, hiszen a kiskereskedelmi forgalom megtorpan. Az idei év ugyanakkor – hasonlóan a teljes szektorhoz – már némi javulást hozott. Talán ennek is betudható, hogy a közelmúltban látott napvilágot az a hír, hogy a Zara divatlánc Home névre hallgató egysége - mely lakberendezési eszközöket forgalmaz - is megnyitja első magyarországi üzletét. Valószínűsíthető, hogy a javuló kilátások ösztönözték az IKEA-t is a harmadik üzlet megnyitására.

A svéd hátterű vállalat publikus eredménykimutatásai alapján az utóbbi időben már némileg javított a helyzetén. A legutolsó évi (2012. 09. 01. és 2013. 08. 31. közötti) belföldi értékesítése ugyanis 34,7 milliárd forintot tett ki az egy évvel korábbi 33,8 milliárd után. Igaz, a nyeresége ezzel szemben visszaesett, hiszen a 2011-2012-es időszakban még 100 millió forint felett volt, a 2012-2013-as időszaban viszont csak 21 millió lett. Ha néhány évre visszatekintünk, akkor azt láthatjuk, hogy az IKEA Lakberendezési Kft. stabilan 30 milliárd forint feletti forgalmakat ért el, a 2009-2010-es évben azonban tetemes, 1,6 milliárd forintos veszteséget szenvedett el.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!