2p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kedden hivatalosan is megnyitották a dél-koreai Kia Motors Zsolna (Zilina) szomszédságában felépült szlovákiai autógyárát.

A keddi megnyitó, amelyen Robert Fico kormányfő is részt vett, tulajdonképpen a harmadik avatóünnepség, mert hogy két kapunyitó már megelőzte, de mert korábban rendezetlenek voltak az építkezés engedélyezésével kapcsolatos eljárások, egyik sem minősült hivatalos megnyitónak.

A keddi avatóünnep is csak azért számít hivatalosnak, mert a múlt héten pénteken az építési hatóság kiadta az ideiglenes átadást engedélyező iratot, amely azért ideiglenes, mert máig rendezetlen az építési telek kisajátítása körül előállt tulajdonjogi problémák egy része.

Az egymilliárd eurós beruházás már üzemelő csarnokaiban 2007 folyamán százötvenezer gépkocsit gyártanak, ezek közül az év eleje óta már több mint 35 ezer készült el, a teljes felfutás után azonban ennek a kétszeresével, évi 300 ezer gépkocsival számolnak.

A 170 hektárnyi területen felépült autógyár háromezer embernek ad munkát. Lubomír Jahnátek gazdasági miniszter azt mondta, hogy a beruházás messzemenően felülmúlta a hozzá fűzött reményeket.

Tavaly a másik szlovákiai nagyberuházás, a PSA Peugeot Citroen nagyszombati (Trnava) gyárának megnyitásakor is hasonló helyzet állt elő: a gyárat szintén kétszer nyitották meg. Először az akkori kormányfő, Mikulás Dzurinda vágta át a szalagot, közvetlenül az előrehozott választásokat megelőző napon, majd ősszel a helyébe lépő Robert Fico avatta újra a nagyszombati gyárat.

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!