2p

A szeptembertől élő kedvezőbb szabályok nyomán látványosan emelkedik az elektronikus kérelmek száma, ugyanakkor nem növekszik számottevően a cégalapítási kedv, mondta el a Világgazdaságnak Vágó Imre, a Fővárosi Cégbíróság elnöki bírája.

Amennyire nem volt keletje kezdetben a két munkanapos bejegyzés előnyét kínáló – a szerződésmintákra és az elektronikus útra épülő – egyszerűsített eljárásnak, annyira megugrott iránta az igény mára. 2006 nyarától ez év augusztus végéig havi átlagban mindössze nyolc ilyen kérelmet kapott a cégbíróság. Szeptemberben ezt a procedúrát már több mint négyszázan választották. November végén hetven, most pedig már kilencven egyszerűsített eljárást igénylő bejegyzési és változásbejegyzési ügyet regisztrálnak naponta, közölte Vágó Imre.

Ez próbára teszi a cégbírákat. Nem is a magas ügyszám és a szűk határidő, inkább az okoz gondot, hogy az ügyfelek, illetve képviselőik sokszor pontatlanul töltik ki a szerződésmintákat, így a bíróság kénytelen ezeket a kérelmeket elutasítani. A jogi képviselőknek és a bíróságnak is segítséget jelentene egy olyan informatikai program, amely nem engedné tovább a hibásan kitöltött beadványokat.

Gyakorlatilag változatlan – 12-13 százalékos – az új cégbejegyzések aránya a beérkező ügyekhez képest, évről évre kevesebb az új társaság. Kétségtelen, a kft. létrehozásához megkövetelt 500 ezer forintos törzstőkeminimum vonzó lehetőség a leendő üzlettulajdonosok számára, ezért többnyire azt alapítanak. A zártkörű rt. tőkeminimuma hiába csökkent ötmillió forintra, egyelőre nem nagy iránta a kereslet, legalábbis az egyszerűsített eljárásban. Ily módon eddig legfeljebb tíz zrt.-bejegyzési kérelem érkezett – mondta Vágó Imre a Világgazdaságnak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!