TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A régiós top háromban végzett a magyar csapat a Google online marketing világversenyén. A verseny keretén belül 200 dollárból kellett kihozni a csapatoknak a maximumot: azaz ebből a pénzből egy olyan online kampányt kellett létrehozni, mely a legtöbb látogatót hozza és a legtöbb vásárlást eredményezi a felfuttatásra kiválasztott honlapon. A Modern Üzleti Tudományok Főiskolájának csapata a befektetett kétszáz dollárból (kb. 30 000 Ft) egymillió forintos bevételt generált három hét alatt. Mfor.hu háttér.

Láthatónak kell lenni a Googleben

A világ egyik legnagyobb, diákoknak meghirdetett versenyén, a Google Online Marketing Challenge-en 47 ország 1650 csapata vett részt. Magyarországról körülbelül 150-200 csapat indult, mely már önmagában is meglepte a Google magyarországi képviselőjét, Pereszlegi Zoltánt. Ennek oka pedig az, hogy hazánkban még meglehetősen gyerekcipőben jár az online marketing használata.

A feladat

A csapatoknak egy száz fősnél kisebb céget kellett kiválasztaniuk, melynek honlapját szabadon szerkeszthetik, rendelkezik versenytársakkal, és szolgáltatásait sokan keresik. A magyar csapat választása a PCRent nevű vállalkozásra esett, mely számítógépek bérbeadásával, és használt gépek értékesítésével foglalkozik.

A csapat vezetője, Tóth László elmondta, elméleti tudás nélkül hozzá sem tudtak volna kezdeni a feladathoz, azonban a technikán kívül a kreativitás, és a gyakorlat is nagyon sokat számít. Ahhoz, hogy felfuttasson valaki egy honlapot több dolog is szükséges: egyrészt ismerni kell a Google Adwords működését, figyelni kell a versenytársak jelenlétét, és jól kell tudni hasznosítani a Google által visszajelzett eredményeket.

Ez fordítva működik, mint egy hagyományos kampány – mondta el az mfor.hu-nak Tóth László. A hagyományos kampányban előre megtervezi az ember, hogy mire mennyit költ, aztán várja az eredményt. A keresőmarketingben az eredmények alapján tervezzük meg a következő lépést, maximalizálva az információkat. A napi, vagy kampányvégi jelentések alapján kiszámoljuk, hogy mit kell változtatni a honlapon, vagy a kulcsszavakon, és mekkora licitet kell meghatározni ahhoz, hogy a legkisebb pénzből a legjobb találati helyeken jelenjünk meg. A pénz itt tényleg nem minden. „Véleményem szerint a stratégiai tervezés húsz százaléka a hirdetési szöveg és kulcsszó helyes megválasztása, negyven százalék a weboldal minősége, és szintén negyven százalék az eredmények megfelelő felhasználása.” – mondja Tóth László.

A MÜTF csapata:Seres Péter, Szabó Tamás, Tóth László, Vetési Anikó, Damjanovich Nebojsa, Pereszlegi Zoltán (Google.hu)
200 dollárból egymillió forint

A honlap a keresőmarketing használata következtében négyszeres látogatottságot ért el – meséli Tóth Zoltán, a PCrent ügyvezetője. "Egy hét alatt eladtuk az összes raktárkészletet, és három hét alatt akkora forgalom keletkezett, mint máskor egy év alatt." A Google-ben kedvező helyen megjelent találatok után öt perccel már érkeztek a megkeresések, és ez a fajta hirdetés bőven elég volt ahhoz, hogy behozza azt a forgalmat, amire szükségünk van. Nagyon jól mérhető, és rugalmas módszer. A befektetett kétszáz dollár (kb. 30 000 Ft) egymillió forintos bevételt hozott.

Az egyetlen hátránya, mely a rugalmasságból fakad, hogy amint lekerültek a hirdetések, megszűnt az érdeklődés. A keresőmarketinget tehát nem a brandépítők számára találták ki, inkább azok számára, akik az eladásukat akarják gyorsan, közvetlenül növelni.

Damjanovich Nebojsa szerint rengeteg még a szűz terület a keresőmarketing terén. Vannak iparágak, például a bankszektor, turizmus, stb., ahol már használják a keresőmarketinget, így ott már nem csak a kreativitás, de a pénz is sokat számít. Minél többen törekednek arra, hogy az első találatok között legyenek, annál drágább a licit alapú kattintás-ár, a már említett egyéb feltételeken kívül. Damjanovich szerint óriási lehetőségek rejlenek még a keresőmarketingben olyan területen, melyeket még nem fedeztek fel a vállalkozások.

Gábor Fanni

Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.