2p

A régi Agrokorban azok a cégek maradnak, amelyek nem tudják visszafizetni hiteleiket.

Holdingba mentik át Horvátország legnagyobb magántulajdonú cégcsoportja, a súlyos pénzügyi gondokkal küzdő Agrokor hitelektől és garanciáktól megtisztított "egészséges vállalatait" - jelentette ki Anton Ramljak, a konszern élére áprilisban kinevezett kormánybiztos szerdán sajtótájékoztatón. Kiemelte, hogy e vállalatok tulajdonjoga a hitelezőkre száll, a veszteséges vállalatokat pedig felszámolják.

A régi Agrokorban azok a cégek maradnak, amelyek nem tudják visszafizetni hiteleiket - mondta, majd hozzátette: egyelőre nem áll módjában közölni, mely vállalatokról van szó, az adósságleírások mértékéről is még tárgyalnak a hitelezőkkel.

Az Agrokoron belül, amely több országban is érdekelt, mintegy ötven különböző gazdasági szektorhoz tartozó vállalat működik, munkavállalóinak létszáma meghaladja a 60 ezret, a cég éves árbevétele pedig eléri a horvát GDP 15 százalékát.

A 2016-ban csőd közelbe jutott mamutvállalat megmentésére a parlament április 6-án gyorsított eljárásban elfogadta a lex Agrokor néven emlegetett törvényt, amely lehetővé teszi a rendszerszinten fontos vállalatok számára, hogy az államtól rendkívüli igazgatási eljárást kérjenek, megelőzve ezzel a csődeljárást. A válságmenedzsment kinevezésével egy időben a kormány meneszti a régi vezetőséget. A konszern élére rendkívüli kormánybiztost neveztek ki.

Az Agrokor teljes adósságállománya 57,77 milliárd kunát (2391 milliárd forint) tesz ki, ebből 41,23 milliárd kunát (1707 milliárd forint) ismert el a válságmenedzsment, rendezetlen további 16,54 milliárd kuna (684 milliárd forint) követelésállomány. Korábbi bejelentések szerint a hitelezők nem kapják vissza a teljes követeléseiket, mindössze annak 70-80 százalékát vagy annál is kevesebbet.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!