Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Az ázsiai és csendes óceáni térség egyre nagyobb jelentőséggel bír a világ irodapiacán. Hong Kong központi üzleti negyede a világ legdrágább szekciója, a régió pedig hat helyet foglal el a legdrágább tíz piac között – derül ki a CBRE legfrissebb kutatási eredményeiből.

A kutatásban a CBRE 133 városban vizsgálta az első osztályú irodák éves irodabérleti költségét. Az 50 legdrágább piac közül 19 az ázsiai és csendes-óceáni térségben, 19 Európában és 12 az amerikai kontinensen található. Hong Kong áll az első helyen 2680 dollár/négyzetméter/év költséggel, majd a londoni West End (2370 dollár/négyzetméter/év) következik. Tokió a harmadik, Peking és Moszkva áll a negyedik és ötödik helyen.

“A legdrágább irodapiacok egyre inkább a felzárkózó országok dinamikusan fejlődő üzleti negyedeiben találhatók, a bérlők ezekre az országokra összpontosítanak, kihasználva a növekvő jövedelmeket és a rendelkezésre álló munkaerőt” – nyilatkozta Dr. Raymond Torto, a CBRE vezető közgazdásza, aki szerint a legdrágább irodapiacok diverzifikált gazdasággal, megfelelő minőségű területekkel, erős valutával és fejlődő városközpontokkal rendelkeznek.

A bérleti költségek átlagosan 3,6 százalékot emelkedtek 2012 első negyedévében egy év alatt: az ázsiai és csendes-óceáni térségben 7,8%-ot, Amerikában 5%-ot, míg Európában csupán 0,4%-ot. 80 piacon kellett többet fizetni az irodákért, 29-ben nem változtak a költségek, míg 24-ben csökkentek. Leginkább Pekingben és Guangzhouban nőttek a költségek, főleg a pénzügyi intézmények által támasztott erős kereslet miatt. Jelentősen estek a költségek Hong Kongban, Abu Dhabiban, Dublinban, Thesszalonikiben és Athénban is.

„A gazdasági nehézségek ellenére Európában kétszer annyi városban emelkedtek a költségek, mint ahányban csökkentek. Mindazonáltal a költségek növekedése enyhe volt, míg az eurozóna válságában leginkább érintett országok piacain, mint például Olaszországban, Spanyolországban és Görögországban tovább estek a költségek. A nemzetközi bérlők szempontjából viszont a csökkenő költségek javítják ezen irodapiaci lokációk versenyképességét” – kommentálta a jelentést Peter Damesick, a CBRE európai vezető közgazdásza.

Az összehasonlítás dolláralapú, amelyet befolyásoltak az árfolyamváltozások

Közép-Európában a legdrágább piac Varsó (565 dollár/négyzetméter/év), ezt követi Prága (525 dollár/négyzetméter/év). Bécs (475 dollár/négyzetméter/év) a harmadik, majd Budapest (430 dollár/négyzetméter/év) és Pozsony (425 dollár/négyzetméter/év) következik.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.