<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Várhatóan nem befolyásolja a Horvátországban Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója ellen indított büntetőjogi eljárás lefolyását a budapesti Fővárosi Ítélőtábla szerdai ítélete - közölte a horvát korrupció és szervezett bűnözés elleni ügyészség (USKOK).

Az ítélőtábla szerdán apróbb módosításokkal helybenhagyta a nemzetközi kapcsolatokban elkövetett vesztegetés és más bűncselekmények miatt az energiavállalat vezetője ellen indult büntetőügyben hozott elsőfokú, felmentő ítéletet. Hernádi Zsolt ellen a Mol egyik részvényese - aki korábban a cég vezető jogtanácsosa volt -, terjesztett elő pótmagánvádat, azt állítva, hogy az olajtársaság részvényeinek értéke azért csökkent jelentősen, mert a Mol tisztességtelen és törvénytelen módon jutott hozzá a horvát INA olajipari vállalat irányítási jogához. A Fővárosi Törvényszék idén májusban megszüntette az eljárást Hernádi Zsolt ellen a nemzetközi kapcsolatokban elkövetett hivatali vesztegetés bűntette miatt, a jelentős kárt okozó csalás és a különösen jelentős vagyoni hátrány okozása miatti vád alól pedig felmentette.

Az USKOK tisztségviselői úgy vélik, a szerdai magyar bírói döntés nem változtat semmin, és a Mol elnöke elleni horvátországi eljárás folytatódhat. Emlékeztettek arra, hogy az energiavállalat vezetője elleni vádakat továbbra sem vonták vissza, és hogy ügyét három évvel a magánvádi eljárás elindítása előtt kezdték meg. Azt is leszögezték, hogy a horvát ügyészség nem helyezte át az ügyet magyar bírósághoz.

Zamecsnik Péter, Hernádi Zsolt magyarországi ügyvédje viszont korábban úgy vélte, hogy egy jogerős, felmentő ítélet arra kényszeríthetné a horvát hatóságokat, hogy ejtsék a korrupciós vádakat az elnök-vezérigazgató ellen.

Goran Mikulicic, Hernádi Zsolt horvát ügyvédje azt mondta, nem látta a magyar ítéletet, így nem tudja kommentálni a történteket.

Hernádi Zsolt zágrábi előzetes meghallgatását november végén elhalasztották, miután az USKOK új bizonyítékokat nyújtott be. A meghallgatás újabb időpontját december 8-ra tűzték ki.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.