<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Jelentősen megnőtt 2009-ben az adathalászat és a dokumentumokkal kapcsolatos fenyegetések gyakorisága a világon - közölte X-Force trend- és kockázatelemzési jelentése alapján az IBM az MTI-vel csütörtökön.

A vállalat közleményében kiemelte: 2009-ben a támadók egyre nagyobb mértékben támadták az internetet használókat pénzszerzés vagy adatlopás céljából. Az elmúlt évben rohamosan megnőtt az új, "rosszindulatú" webhelyek száma is az egész világon: 2008-hoz képest 345 százalékkal. Ez a trend további bizonyítéka annak, hogy a támadók sikeresen üzemeltetik a "rosszindulatú" weboldalakat, és hogy a webböngészőkkel kapcsolatos sérülékenységek és azok kiaknázása komoly bevételt termel.

Az IBM rámutatott: az iparágankénti bontást tekintve, az adathalász üzenetek 61 százaléka pénzügyi intézményektől származónak hazudja magát, 20 százalék pedig kormányhivataloktól származónak.

A gyakran a sérülékenységeket kihasználó automatizált eszközökkel indított támadások közül egyre több használ álcázást – vagy valamilyen próbálkozást arra, hogy elrejtse a kódot dokumentumokban és weboldalakon – annak érdekében, hogy a biztonsági szoftverek ne ismerjék fel azt - közölte az IBM. A cég Managed Security Services részlege három-négyszer annyi álcázott támadást azonosított 2009-ben, mint 2008-ban.

Egyre emelkedik a dokumentumolvasók és –szerkesztők, illetve a multimédiás alkalmazások sérülékenysége is: 2009-ben több mint 50 százalékkal több sérülékenységre derült fény ezekben a kategóriákban, mint 2008-ban.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.