TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Az idén sem fizet osztalékot a Rába Holding Nyrt. - döntöttek a társaság éves rendes közgyűlésén a részvényesek csütörtökön, jóváhagyva ezzel az igazgatóság március végén nyilvánosságra hozott javaslatát.

Pintér István elnök-vezérigazgató az eseményen emlékeztetett arra: addig nem látja lehetségesnek az osztalékfizetést a menedzsment, amíg az adósság nem csökken az EBITDA-szint 1,2-szerese alá, illetve jelentős fejlesztési igényei vannak a társaságnak. Ugyanakkor egyetértett azzal, hogy az osztalékpolitikát évről évre frissítsék fel.

A Rába több mint tíz éve nem fizetett osztalékot, a legutóbbi kifizetés részvényenként 150 forint volt. A társaság vezetője elmondta: annak ellenére zárta 2013-ban az utóbbi évtized legjobb esztendejét a társaság, hogy stratégiai piacain nem volt igazán fellendülés. Észak-Amerikában stagnálás mutatkozott, Európában a járműipari szállítások az új környezetvédelmi normák bevezetése miatt csak az utolsó negyedévben lendültek fel, míg a szovjet utódállamokban csökkenést jeleznek a számok.

Hozzátette: a globális fellendülés várat magára, amit a nyersanyag-árakon is érzékelnek, miközben az energiaárak és a számukra lényeges valutaárfolyamok stagnálása jellemezte a Rába tavalyi évét. Utalt rá: markánsan bővült tavaly a számukra meghatározó futómű üzletág, több év után fellendülést mutatott az alkatrészgyártás, valamint megkezdődött a cég buszpiaci részvétele. Öt, Pécsen közlekedő buszt már leszállítottak, 61, a fővárosba szánt jármű átadása pedig folyamatban van. A Rába indulni kíván minden olyan közbeszerzésen, amelyen megfelel a buszgyártási feltételeknek.

A közgyűlés jóváhagyta, hogy a társaság a következő másfél évben a tőzsdén 150 ezer saját részvényt vásároljon, egyben két esztendővel meghosszabbította a menedzsment részvényvásárlási programját.

A Rába éves beszámolóját a magyar számviteli törvény szerint 19,862 milliárd forintos mérlegfőösszeggel és 370,911 millió forintos mérleg szerinti eredménnyel, a nemzetközi számviteli standardok szerint összeállított konszolidált éves beszámolót 33,130 milliárd forintos mérlegfőösszeggel és 2,669 milliárd forintos eredménnyel fogadta el a közgyűlés.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.