3p

A helyi műsorszóróknak és televízióknak, illetve azoknak, akik 2012 után be szeretnének lépni erre a piacra, azért érdemes részt venniük a helyi körzeti digitális földfelszíni televíziós műsorszórás pályáztatásához kapcsolódó igényfelmérésén, mert a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) ennek alapján írja majd ki várhatóan a negyedik negyedévben a jelenlegi analóg technológiát felváltó digitális multiplexekre vonatkozó pályázatokat.

Kozma Zsolt, az NHH médiainfrastruktúra szabályozási igazgatója az MTI-nek elmondta, az igényfelmérés fontos állomás, mert a beérkezett egyedi igények alapján dől el, hogy mely területeken, milyen műszaki tartalommal történik majd első alkalommal a helyi-körzeti digitális televíziós műsorszórók pályáztatása. Ahol például senki sem jelentkezik digitális szolgáltatásra, ott az NHH nem ír majd ki pályázatot, s így az analóg műsorszórás leállítását követően ott nem lesz helyi, körzeti digitális szolgáltatás.

Magyarországon 2011 végéig kell átállni a földfelszíni analóg sugárzásról a például több televíziós adás közvetítését és jobb minőségű szolgáltatást lehetővé tevő digitálisra, ami 44 helyi műsorszolgáltató és műsorszóró 45  műsorát is érinti. Ezeknek a műsorszóróknak, hasonlóan az országos szolgáltatást megnyerő Antenna Hungáriához, majd pályázniuk is kell a helyi-körzeti multiplex és adó üzemeltetésére. Jelezniük kell az igényüket azon szervezeteknek is, amelyek igénybe vennének helyi-körzeti multiplex szolgáltatást.

Kozma Zsolt kifejtette: ahhoz, hogy a pályáztatások elkezdődjenek, az NHH-nak fel kell mérnie, hogy hol, milyen igény van a digitális műsorszórása és szolgáltatásra. Az igényeket egyedileg kell benyújtani, ám a hatóság nem az egyedi igényeket bírálja majd el, hanem ezeket összesíti, figyelembe véve a hatékony frekvenciagazdálkodás és méretgazdaságos műsorszórás szempontjait is, majd ezek alapján kiírja a pályázatokat. A legjobb pályázatot benyújtóknak pedig lehetőséget ad szolgáltatásra.

Az igazgató felhívta a figyelmet arra is, hogy a frekvenciatartomány használati jogosultságának és a multiplex üzemeltetés lehetőségének elnyerése nemcsak jogokat ad majd a műsorszórónak, hanem szolgáltatási kötelezettségekkel is jár. Hozzátette: az első pályázati kör lezárása után évente lesz lehetőség arra, hogy újabb műsorszórók léphessenek be a piacra. Elmondta azt is, hogy május 31-ig lehet a hatósághoz az igényt benyújtani a műsorszórásra, illetve szolgáltatásra, amelyek alapján az NHH elkészíti a pályázattervezetek műszaki tartalmát. Ezt a parlamenti bizottsági felülvizsgálatot követően konzultációra bocsátja, majd várhatóan a negyedik negyedévben meghirdeti a pályázatokat.

Az igényfelmérő kérdőívet a potenciális digitális műsorszórók, illetve az ilyen szolgáltatásra pályázók az NHH honlapján találják meg.

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!