TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2015. június 22. 17:31

Ezt teszi a 2 százalékos ízesített sör?

2015 első négy hónapjában a szabadkereskedelmi forgalomba kerülő sör alkoholtartalma 1,9 százalékkal csökkent az előző év hasonló időszakához képest – derül ki a NAV jövedéki statisztikájából.

Fontos, hogy az adóhatóság nem magának a sörnek a mennyiségét adja meg, hanem a hektoliterfokot (hlf). Egy hlf egy liter tiszta szesznek felel meg. Ez az első 4 hónapban 7,48 millió litert jelent. Magyarra lefordítva ennyi alkohol került „sörös dobozba zárva” a kiskereskedelmi egységek valamelyikébe.

Ez értelemszerűen nem jelenti magának a sörfogyasztásnak a visszaesését, hiszen ha például a kereslet a 2 százalékos ízesített sörök felé tolódna a „hagyományos” magasabb alkoholtartalmúak felől, az is csökkenést generálna a NAV jövedéki statisztikáiban. Ráadásul ez a szám nem a fogyasztást, hanem a szabadforgalomba bocsátást jelzi, vagyis elképzelhető az is, hogy egyelőre elegendő készlet van a boltokban és majd a májusi számokban fog korrigálni az adat.

A Magyar Sörgyártók Szövetsége szerint tavaly a sörpiac 2 százalékkal nőtt, a szabadkereskedelmi forgalomba kerülő alkohol mennyiségének növekedése ettől azonban elmaradt, 1,64 százalékkal emelkedett. Így ez is arra enged következtetni, hogy már tavaly is az alacsonyabb alkoholtartalmú italok kerültek inkább a kosarakba.

mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.