2015. június 22. 17:31

Ezt teszi a 2 százalékos ízesített sör?

2015 első négy hónapjában a szabadkereskedelmi forgalomba kerülő sör alkoholtartalma 1,9 százalékkal csökkent az előző év hasonló időszakához képest – derül ki a NAV jövedéki statisztikájából.

Fontos, hogy az adóhatóság nem magának a sörnek a mennyiségét adja meg, hanem a hektoliterfokot (hlf). Egy hlf egy liter tiszta szesznek felel meg. Ez az első 4 hónapban 7,48 millió litert jelent. Magyarra lefordítva ennyi alkohol került „sörös dobozba zárva” a kiskereskedelmi egységek valamelyikébe.

Ez értelemszerűen nem jelenti magának a sörfogyasztásnak a visszaesését, hiszen ha például a kereslet a 2 százalékos ízesített sörök felé tolódna a „hagyományos” magasabb alkoholtartalmúak felől, az is csökkenést generálna a NAV jövedéki statisztikáiban. Ráadásul ez a szám nem a fogyasztást, hanem a szabadforgalomba bocsátást jelzi, vagyis elképzelhető az is, hogy egyelőre elegendő készlet van a boltokban és majd a májusi számokban fog korrigálni az adat.

A Magyar Sörgyártók Szövetsége szerint tavaly a sörpiac 2 százalékkal nőtt, a szabadkereskedelmi forgalomba kerülő alkohol mennyiségének növekedése ettől azonban elmaradt, 1,64 százalékkal emelkedett. Így ez is arra enged következtetni, hogy már tavaly is az alacsonyabb alkoholtartalmú italok kerültek inkább a kosarakba.

mfor.hu

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!