<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Napokon belül birtokba vehetjük az elmúlt 20 év legnagyobb – botrányoktól sem mentes - tömegközlekedési beruházásának számító M4 metrót. A 6,7 km-es vonal alaposan átrendezi a felszíni közlekedést is.

A 4-es metró 13 perc alatt teszi meg a Keleti pályaudvar és a Kelenföld vasútállomás közötti utat. A kocsik a többi metróvonalhoz hasonlóan csúcsidőszakban 2-3 percenként, míg napközben és hétvégén 5, késő este pedig 10 percenként járnak. Az M2-re átszállni a Keleti pályaudvarnál, míg a 3-as vonalra a Kálvin térnél lehet.

A Budapesti Közlekedési Központ érthetően igyekszik a legtöbb utast az új eszköz használatára ösztönözni, így egyes felszíni járatok útvonala, illetve sűrűsége változik. A tömegközlekedési hálózat a belvárosban, az I., XI., XII., XIV., XV. és XXII. kerületben, valamint Budaörsön és Törökbálinton változik számmottevően, azonban nem az átadás napján pénteken, hanem szombaton üzemkezdettől.

(forrás: BKK)

Kötöttpályás közlekedés

Az eddigi metróvonalakat mindössze annyiban érinti a változás, hogy hajnalban, illetve késő este az indulási időpontok néhány perccel módosulnak.

A BKK a hétvégi bevásárló forgalomhoz igazodva új villamosjáratot indít 48-as jelzéssel a Deák Ferenc tér és a Savoya Park végállomások között a Kiskörút – Bartók Béla út – Fehérvári út útvonalon. Az új járat 15 percenként közlekedik.A 47-es és a 49-es villamos változatlan útvonalon jár. Munkanapokon a 47-es menetrendje változatlan, a 49-es munkanapokon 6-8 percenként indul, illetve mindkét járat 15 percenként jár egész hétvégén. Ez utóbbi bár az új metróvonallal azonos nyomvonalon jár, a társadalmi egyeztetés során érkezett észrevételek alapján a tervezetthez képest csak csekély mértékben ritkul. A villamosok a ritkítás ellenére is a Kiskörúton egész hétvégén közösen átlagosan 5 percenként jár a 47-es, a 48-as és a 49-es villamos, a Fehérvári úton pedig sűrűbb és egyenletesebb lesz a közlekedés a 18-as, 41-es, 47-es és 48-as villamossal. A 18-as villamos menetrendje csak hétvégén módosul, 15 perces indulási sűrűséggel.

Autóbusz, troli

A 7-es változatlan útvonalon és kapacitással közlekedik. A kelenföldi Bornemissza tér és a belváros között a 7-est a 7A helyett egy új járat, a 107-es egészíti ki. Mivel csúcsidőszakban a 7-es és a 107-es is 6, egyéb időben pedig 10 percenként indul, a közös szakaszon 3, illetve 5 perces időközönként szállhatunk fel a buszra. A Bosnyák tér és a belváros között a meghosszabbított 8-as és 112-es busz egészíti ki a 7-es járatot.

A 7E, 107E járatok a 4-es metró elindulásával átalakulnak: Újpalota, Nyírpalota út és a belváros között a 7E, az új 107-es, és a meghosszabbított 133-as és 233-as buszok közlekednek gyorsjáratként. A 7E Újpalotáról csak a Blaha Lujza térig közlekedik. Dél-Buda és a belváros között az említett három járattal, valamint a 4-es metróval és a változatlanul járó 7-es busszal lehet utazni. A 7E busz Újpalota, Zugló, a belváros és belső budai célpontok között a 107-es, a 133-as, a 233-as és a 239-es járattal együtt biztosítja a korábbinál nagyobb gyorsjárati kapacitást, mellettük a 7-es alapjáratként megmarad.


A 8-as busz Gazdagréti téri végállomása változatlan, viszont az Urániától a Bosnyák térig meghosszabbítják az útvonalát és változatlan járatsűrűséggel fog közlekedni. A kora reggeli és a késő esti órákban rövidebb útvonalon, a Gazdagréti térről csak a Keleti pályaudvarig közlekedik 8A jelzéssel.

A 33-as buszt a 133E járatot felváltó 133-as és a 233-as járatok egészítik ki összehangolt menetrend szerint. Az 53-as busz ezentúl kitérőt tesz Újbuda-központ felé, amelynek következtében nő ugyan a menetideje, de közvetlen kapcsolatba kerül a metróval. Módosul az 58-es busz útvonala is. Ezentúl a Savoya Parkot nem érinti, helyette Budafokról a 141-es busz korábbi útvonalán Kelenföld vasútállomás végállomásig közlekedik, akárcsak a 87-es busz is. A 87A és a 187-es járatokat összevonják, a 187-es sűrűbben jár, szintén Kelenföld vasútállomásig.

Új járat indul 101-es számjelzéssel a munkanapi csúcsidőszakokban Budatétény vasútállomás és Kelenföld vasútállomás között, emellett sűrítik a 103-as járatot is. A gazdagrétiek örömére 108-as számmal új járat indul a Gazdagréti térről Kelenföld vasútállomásra, a 112-es pedig hosszabb útvonalon, a Bosnyák térig jár majd.

Módosul a 141-es járat is, ezentúl nem lehet vele eljutni Kelenvölgybe, helyette az 58-as buszt kell használni. Szintén elkerüli Kelenvölgyet a 150-es járat (helyette az új 258-as járat közlekedik). A 150E busz megszűnik, helyette Őrmezőről a városközpont felé a 4-es metróval, Újbuda központja felé a 150-es és az új 258-as és 258A járattal lehet utazni. A 153-as busz útvonala jelentősen módosul: a Gazdagréti lakótelepen változatlanul a Gazdagréti úton halad, onnan azonban az Őrmezői lakótelepen át a 4-es metró végállomását érintve közlekedik az Infóparkig. Ezzel egyidejűleg a 203-as járat megszűnik.

A 213-as ezentúl a Fehérvári út és a Tétényi út között a Kondorosi úton át közlekedik. A 233E a jövőben 233-as számjelzéssel, továbbra is csak a munkanapi csúcsidőszakokban jár Dél-Buda és a belváros (Astoria) között minden megállóhelyen megáll, útvonalát pedig meghosszabbítják a Nyírpalota útig. Hosszabb lesz a 239-es útvonala is, illetve új járat indul 258-as számjelzéssel, mely az Újbuda-központ és Budafok között a módosított útvonalú 150-es buszt és a rövidített 250-es járatot egészíti ki.

A 73-as és 76-os trolibuszok végállomása Keleti pályaudvarhoz közelebb, a Kerepesi úti oldalon épülő végállomásra került. A 73-as ritkábban közlekedik. A 79-es végállomása pedig a Thököly útra a Nefelejcs utca torkolatához került.

Agglomeráció

A 4-es metró elindulásával Budaörsön több ponton változik a buszközlekedés.

A 40-es busz sűrű összeköttetést biztosít a 4-es metró kelenföldi végállomásához, a 40E csak hétköznap reggel jár majd Budaörsről a főváros irányába. A 88-as busz Törökbálintról, a 240E járat Budaörsről indulva a Móricz Zsigmond körtérig jár. A 140-es busz Törökbálint, bevásárlóközponttól Budaörsön keresztül a Széll Kálmán térig közlekedik. Ezt a Budaörsi lakótelep és a Széll Kálmán tér között a 140A betétjárat egészíti ki a csúcsidőszakban. Egyéb időszakban Törökbálint és a Budaörsi lakótelep között a 140B jelzésű járatok közlekednek a 140-essel nagyrészt azonos útvonalon. A 140i járat pedig beleolvad az új útvonalon közlekedő 140-es buszba.

A 172E járat a jövőben 172-es számjelzéssel közlekedik, útvonalát a fővárosi szakaszon a 4-es metró gyors elérése érdekében a Kelenföld vasútállomásig rövidítik. A 240-es járat megszűnik, helyette 240E jár majd hétvégén is, útvonala annyiban módosul, hogy a Móricz Zsigmond körteret a Bartók Béla útról éri el. A 272-es szintén érinti a körteret. Új járat lesz a 287-es Budaörs és Budatétény vasútállomás között, amit a 287A fog kiegészíteni Budaörs és Kamaraerdő között.

mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.