<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Egy hét múlva indítja első szállítmányát az ország ötödik magánvasútcége, a Train Hungary Magánvasút Kft. A cég két hét múlva már a Deutsche Bahnnak is dolgozik, ám működését nehezíti, hogy a bérelhető mozdonyok és vagonok száma szűkös – írta a Világgazdaság.

Három nagy projektet kíván indítani az idén a tavaly októberben bejegyzett Train Hungary Magánvasút Kft. A négy magánszemély tulajdonában lévő debreceni cég a hónap közepétől zúzott követ és ágyazati homokot szállít a Montávia Kft. megbízásából egy vasúti építkezésre. A feladat mintegy 400 millió forintot hoz Filep Ernő ügyvezető igazgató tájékoztatása szerint.

A társaságnak egy dízelmozdonya és kilenc tartálykocsija van, a feladat teljesítéséhez ezek mellé további vagonokat kell bérelnie. Vélhetőleg szlovákiai és romániai cégektől kap segítséget, mert a hazai lehetőségek szűkösek. A MÁV Cargo Zrt. és a MÁV Zrt. tulajdonában lévő használaton kívüli gördülőállomány vagy túl rossz állapotú, vagy lejárt a fővizsgája. A Train ugyan felajánlotta a MÁV-nak, hogy néhányat felújít, majd ennek díját "lelakja", de még nem született megállapodás. A Trainnek legalább nyolcvan kocsira lenne szüksége.

A Deutsche Bahn (DB) megbízásából áprilistól közlekedtetne a cég hetente egy konténerszállító vonatpárt Hegyeshalom és Biharkeresztes között. A vonat Németországból Ausztrián és Magyarországon át juttatna Romániába újrahasznosítandó hulladékot. A munkára kétéves keretszerződést kötött a Train.

A cég a MÁV-val tárgyal mozdonybérlésről vagy vontatási szolgáltatás igénybevételéről. Filep Ernő szerint nem járható út, ha a hazai magán-vasúttársaságok egymástól, a MÁV-tól vagy a MÁV Cargótól akarnak piacot elvenni. Ha időben nem fognak össze, mindannyiukat - még a MÁV Cargót is - kiszoríthatják a megjelenő német és román vasútcégek - számol be a Világgazdaság.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.