2017. július 15. 13:05

Hétvégén elrajtol az NBI új szezonja, ennek apropóján megnéztük, melyik csapat milyen értéket képvisel és hogyan készült a startra.

A labdarúgó NBI legértékesebb csapata a transfermarkt adatai szerint jelenleg a Videoton, mely 9,75 millió fontos értéket képvisel. Ez átszámítva 3,3 milliárd forintot jelent. Tőle nem sokkal lemaradva a dobogó második fokán a Ferencváros áll 3,2 milliárddal, a harmadik helyen pedig a felcsúti Puskás FC 7,25 millió fonttal, vagyis 2,5 milliárd forinttal. Az új szezon legalacsonyabb értékű csapata nem túl nagy meglepetésre a frissen feljutó Balmazújváros, mely mindössze 950 milliós értéket képvisel.

Ki mennyit erősített?

Az új szezonra a transfermarkt adatai szerint a felcsúti gárda készült a legjobban, a pénzt nem sajnálva. A két bajnokság közötti nyári szünetben ugyanis összesen 5,27 millió font, vagyis közel 1,8 milliárd forint értékű játékos érkezett a klubhoz, igaz, köztük többen kölcsönből érkeztek vissza, mint például Danilovics a Debrecentől vagy a Palermoban vendégeskedő Sallai Roland. Az érkezők mellett távozók is voltak szép számmal, akiknek értéke mindössze 1,8 millió fontot képvisel. Így az átigazolások egyenlege kimagasló az NBI-ben, hiszen nettó 3,44 millió fonttal, vagyis

közel 1,2 milliárd forinttal nőtt a felcsúti gárda értéke.

Ilyen mértékű nettó gyarapodásra egyik klubnál sem volt példa, a felcsútiak kimagasló helyzetét jól szemlélteti, hogy a dobogó második fokára ebből a szempontból a balmazújvárosiak kerültek. A csapat értéke az érkezők és a távozók értékének egyenlegeként kicsivel több mint 1 millió fonttal tudott emelkedni.

Az érkezők értékét tekintve második helyre a Ferencváros került, nekik az elmúlt pár hétben 4,25 millió font értékben sikerült játékosokat magukhoz csábítani, a harmadik helyre pedig az Újpest került 2,23 millió fonttal. Igaz, esetükben a távozók is nagyon hasonló értéket képviseltek, így összességében a játékoskeringő a felcsútihoz vagy balmazújvárosihoz hasonló változást nem okozott. A Fradi értéke 90 ezer fonttal mérséklődött, az Újpesté viszont 530 ezer fonttal emelkedett, ami mellesleg a harmadik legnagyobb nettó változás.

Nem jött túl jól ki a játékosmozgásokból a Tállai András, NAV-elnökhöz köthető Mezőkövesd, hiszen a csapat értéke nettó 550 ezer fonttal csökkent. Igaz, hogy több mint 2 millió font értékben sikerült magukhoz csábítani focistákat, a távozók viszont ennél több, 2,57 millió font értéket képviseltek.

Mindenki fiatalítani próbált

A transfermarkt nemcsak az érkező és távozó játékosok értékét, hanem a korukat is összesíti, így az is jól játszik, hogy a legtöbb gárdának sikerült fiatalítani a csapaton. Ez alól egyedül a Paks a kivétel, ahol az érkezők 2,4 évvel idősebbek voltak átlagosan, mint a távozók.

A csapat fiatalítása az Újpestnek és a Honvédnak sikerült a legjobban. Az Újpesthez érkezők életkora átlagosan 5 évvel alacsonyabb a távozókénál: a 28,7 évesek helyett 23,7 évesek érkeztek, a Honvéd esetében 4,9 évvel jöttek fiatalabbak a távozóknál.

Az érkezőket tekintve a Pakshoz és a Debrecenhez kerültek a legidősebb játékosok, mindkét esetben egyaránt 25,7 év az "új" játékosok átlagéletkora, amitől egy hajszállal marad el Mezőkövesd és a Balmazújváros a 25,6 évvel.

mfor.hu