TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Az infláció ilyen hirtelen, gyors növekedése a gazdaságkutatókat is meglepte. Az előzetes adatok szerint ugyanis a fogyasztói árak januárban 1,5 százalékkal nőttek decemberhez képest, és 10,1 százalékkal haladták meg a 2000 januári szintet.

Az előzetes adatok szerint a fogyasztói árak januárban 1,5 százalékkal nőttek decemberhez képest, és 10,1 százalékkal haladták meg a 2000 januári szintet - közölte kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az infláció ilyen hirtelen, gyors növekedése a gazdaságkutatókat is meglepte.

Meglepő, hogy a fogyasztói árak januárban is ilyen gyorsan, 10,1 százalékkal emelkedtek, mondták el az MTI által kedden megkérdezett gazdaságkutatók, akik az első hónapra 10 százalék alatti éves inflációt vártak.

Hegedűs Miklós, a GKI Gazdaságkutató Rt. ügyvezető igazgatója szerint arra számítottak, hogy az idén az első félévben gyorsabb lesz a dezinfláció, majd az év második felében lassul. - Ez a januári adatok tükrében már nem tűnik valószínűnek. Az év egészére 8,5 százalékos áremelkedés várható - tette hozzá.

Belyó Pál, az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet igazgatója úgy vélte, hogy a központi árintézkedéseket talán szerencsésebb lett volna több hónapra "elhúzni". Várakozásai szerint a havi fogyasztói áremelkedés februárban is 1 százalék körüli lesz.

A londoni Schroder Salomon Smith Barney cég szakértője, Wike Groenenberg csalódást keltőnek nevezte a januári inflációs adatokat az elemző, mondván: az átfogó adat nem csökkent, a maginfláció ráadásul jelentősen emelkedett. Véleménye szerint a vártnál magasabb infláció részben az emelkedő élelmiszerárakat tükrözi, amelyekre a jegybanknak nincs befolyása. Igazán aggasztónak a fogyasztói cikkek drágulását nevezte a szakértő. Groenenberg szerint a reálkamatszint jelenleg alig másfél százalék, ami nehézzé teszi az infláció csökkenését.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.