2001. február 13. 11:00

Az infláció ilyen hirtelen, gyors növekedése a gazdaságkutatókat is meglepte. Az előzetes adatok szerint ugyanis a fogyasztói árak januárban 1,5 százalékkal nőttek decemberhez képest, és 10,1 százalékkal haladták meg a 2000 januári szintet.

Az előzetes adatok szerint a fogyasztói árak januárban 1,5 százalékkal nőttek decemberhez képest, és 10,1 százalékkal haladták meg a 2000 januári szintet - közölte kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az infláció ilyen hirtelen, gyors növekedése a gazdaságkutatókat is meglepte.

Meglepő, hogy a fogyasztói árak januárban is ilyen gyorsan, 10,1 százalékkal emelkedtek, mondták el az MTI által kedden megkérdezett gazdaságkutatók, akik az első hónapra 10 százalék alatti éves inflációt vártak.

Hegedűs Miklós, a GKI Gazdaságkutató Rt. ügyvezető igazgatója szerint arra számítottak, hogy az idén az első félévben gyorsabb lesz a dezinfláció, majd az év második felében lassul. - Ez a januári adatok tükrében már nem tűnik valószínűnek. Az év egészére 8,5 százalékos áremelkedés várható - tette hozzá.

Belyó Pál, az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet igazgatója úgy vélte, hogy a központi árintézkedéseket talán szerencsésebb lett volna több hónapra "elhúzni". Várakozásai szerint a havi fogyasztói áremelkedés februárban is 1 százalék körüli lesz.

A londoni Schroder Salomon Smith Barney cég szakértője, Wike Groenenberg csalódást keltőnek nevezte a januári inflációs adatokat az elemző, mondván: az átfogó adat nem csökkent, a maginfláció ráadásul jelentősen emelkedett. Véleménye szerint a vártnál magasabb infláció részben az emelkedő élelmiszerárakat tükrözi, amelyekre a jegybanknak nincs befolyása. Igazán aggasztónak a fogyasztói cikkek drágulását nevezte a szakértő. Groenenberg szerint a reálkamatszint jelenleg alig másfél százalék, ami nehézzé teszi az infláció csökkenését.