2001. január 21. 11:00

Magyarországon egyre tájékozottabbak az emberek az információs társadalommal kapcsolatban.

Magyarországon egyre tájékozottabbak az emberek az információs társadalommal kapcsolatban - állapítja meg a GfK Piackutató Intézet legfrissebb MTI-hez eljuttatott felmérése. A megkérdezettek tíz százaléknál nagyobb része nevezi meg az internetet, az elektronikus levelezést, valamint a sajtóhoz való hozzáférést, mint az információs társadalom legfontosabb jellemzőjét.

A felnőtt lakosságot reprezentáló ezer fős mintán 1999-ben és 2000-ben elvégzett vizsgálat tanúsága szerint a kommunikáció fejlődése egyre inkább a mindennapi élet velejárója. Míg tavalyelőtt a megkérdezettek legnépesebb csoportját azok alkották, akik nem ismerték az információs társadalom fogalmát, addig tavalyra már a harmadik helyre szorultak vissza a tájékozatlanok. A lista élére kerültek ugyanis az információs társadalmat a információhoz és az információáramláshoz társítók, illetve a fogalomból a számítógépekre és elterjedésükre asszociálók csoportja.

A GfK felmérése megállapítja azt is, hogy jelenleg ugyan még többségben vannak azok, akik szerint az emberek nem értik meg a körülöttük lévő modern világot, ám arányuk érezhetően csökken. A nagyobb tájékozottság következtében a válaszadók a korábbinál mértéktartóbban ítélik meg az egyes információs eszközök jövőben várható szerepét. Jelentősen csökkent például azok aránya, akik szerint az emberek tíz év múlva a legtöbb árut számítógéppel rendelik meg otthonukból. Szintén kevesebben vélekednek úgy, hogy a számítógépek tíz év múlva teljesen eluralják az emberek életét. Csökkenő mértékben ugyan, de még mindig többségi vélemény, hogy tíz év múlva a legtöbb ember érteni és használni fogja a számítógépeket.

A GfK felmérése kitér a kommunikáció térhódítására is. Adataik alapján az internethez jelenleg kétszer annyian férnek hozzá, mint három évvel korábban, és ugyanebben az időszakban 900 ezerrel nőtt a mobil telefonnal rendelkező háztartásban élők száma is. A személyi számítógépet használók száma az elmúlt három évben megtriplázódott - derül ki a kutatásból.

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!