2001. január 21. 11:00

Magyarországon egyre tájékozottabbak az emberek az információs társadalommal kapcsolatban.

Magyarországon egyre tájékozottabbak az emberek az információs társadalommal kapcsolatban - állapítja meg a GfK Piackutató Intézet legfrissebb MTI-hez eljuttatott felmérése. A megkérdezettek tíz százaléknál nagyobb része nevezi meg az internetet, az elektronikus levelezést, valamint a sajtóhoz való hozzáférést, mint az információs társadalom legfontosabb jellemzőjét.

A felnőtt lakosságot reprezentáló ezer fős mintán 1999-ben és 2000-ben elvégzett vizsgálat tanúsága szerint a kommunikáció fejlődése egyre inkább a mindennapi élet velejárója. Míg tavalyelőtt a megkérdezettek legnépesebb csoportját azok alkották, akik nem ismerték az információs társadalom fogalmát, addig tavalyra már a harmadik helyre szorultak vissza a tájékozatlanok. A lista élére kerültek ugyanis az információs társadalmat a információhoz és az információáramláshoz társítók, illetve a fogalomból a számítógépekre és elterjedésükre asszociálók csoportja.

A GfK felmérése megállapítja azt is, hogy jelenleg ugyan még többségben vannak azok, akik szerint az emberek nem értik meg a körülöttük lévő modern világot, ám arányuk érezhetően csökken. A nagyobb tájékozottság következtében a válaszadók a korábbinál mértéktartóbban ítélik meg az egyes információs eszközök jövőben várható szerepét. Jelentősen csökkent például azok aránya, akik szerint az emberek tíz év múlva a legtöbb árut számítógéppel rendelik meg otthonukból. Szintén kevesebben vélekednek úgy, hogy a számítógépek tíz év múlva teljesen eluralják az emberek életét. Csökkenő mértékben ugyan, de még mindig többségi vélemény, hogy tíz év múlva a legtöbb ember érteni és használni fogja a számítógépeket.

A GfK felmérése kitér a kommunikáció térhódítására is. Adataik alapján az internethez jelenleg kétszer annyian férnek hozzá, mint három évvel korábban, és ugyanebben az időszakban 900 ezerrel nőtt a mobil telefonnal rendelkező háztartásban élők száma is. A személyi számítógépet használók száma az elmúlt három évben megtriplázódott - derül ki a kutatásból.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.