2009. augusztus 14. 08:46

"Vissza a szakadék széléről... de hogyan tovább?" címmel megjelent a CB Richard Ellis (CBRE) globális piaci elemzése, ami szerint a stabilizáció és a kilábalás jelei látszanak a világ kereskedelmi ingatlanpiacain 2009 közepén.

A CBRE negyedévenként megjelenő jelentése a gazdasági és ingatlanpiaci trendeket veszi górcső alá a világ három legfontosabb régiójában, megvizsgálva a gyenge piaci helyzet egyértelmű mutatóit, de beszámol néhány pozitív fejleményről is, többek között a kilábalás kezdeti jeleiről néhány régióban.

Az európai befektetési piac aktivitása 13 milliárd euróra nőtt a második negyedévben az első negyedévben mért 11,6 milliárd euró után. Ugyan még korai egy hosszantartó felívelésre számítani, a várakozások szerint azonban a negyedik negyedévben jelentősebb javulás következhet be a tranzakciós forgalomban. A befektetési piac aktivitása erőre kapott Londonban a második negyedév vége felé, ahogy a befektetők megcélozták a jelentős árkorrekciót elszenvedett piacokat. Ám az irodabérlési aktivitás Európában továbbra is nagyon gyenge: a CBRE EU-15 irodabérleti index 2,9 százalékot esett a második negyedévben – egy év alatt a csökkenés 8,6 százalékos volt, ami a piac komoly összehúzódását mutatja 2008-hoz képest.

A befektetési ingatlanok adásvétele nőtt Ázsiában, ahol a piac gyorsan magához tért, és néhány városban a második negyedév során az árak elérhették mélypontjukat. Kínában és Hong Kong-ban a lakóingatlanok piaca feléledt – az általános piaci hangulat és a befektetési tranzakciós aktivitás javult Japánban, Dél-Koreában, Indiában és Szingapúrban is. Az első osztályú irodák bérleti díja csökkent a második negyedévben és néhány városban továbbra is rekordmélységű az irodakereslet és esnek a bérleti költségek.

A csendes-óceáni térségben vannak jelek arra, hogy az ingatlanpiac stabilizálódik a globális pénzügyi krízis okozta 18 hónapnyi lejtmenetet követően. Néhány nagyobb befektetési ügylet már létrejött, az albérletbe kiadott területek piacra kerülése lassul, és mind a fogyasztói, mind az üzleti bizalom javul a közel 20 éves mélypont után.

Az Egyesült Államokban még nincs jele a kilábalásnak: az üresedési ráta az iroda-, ipari és kiskereskedelmi ingatlanpiacon 2009 második negyedévében tovább nőtt. Az irodák esetében a ráta 0,8 százalékponttal 15,5 százalékra, az ipari 0,8 százalékponttal 13 százalékra emelkedett. Kanadában az üresedés lassabban nő, mint az USA-ban – 7,5 százalékról 8,3 százalékra emelkedett a második negyedévben.

"Meglepő, hogy mennyivel optimistábbak a befektetők Ázsiában, mint az érettebb piacokon. A leggyakrabban azt halljuk Ázsiáról, hogy a befektetők elmulasztották az abszolút mélypontot". – nyilatkozta Dr. Raymond Torto, a CBRE vezető közgazdásza, aki szerint "természetes, hogy azon országok, amelyeket gyengébb lábakon álló hitelintézmények terheltek, hosszabb felépülési időszak elé néznek. Míg a tavalyi súlyos recesszió szinkronban zajlott a világban, a kilábalás időtartama az egyes országokban jelentős különbségeket mutathat, és főleg az országok bankrendszerének erősségétől függ."

A "Vissza a szakadék széléről… de hogyan tovább?" című jelentés szerint a kereskedelmi ingatlanpiac kilátásai az év felében vegyes képet mutatnak. A kereslet végső soron teljes mértékben a gazdasági aktivitás függvénye, és a globális recesszió mind a bérlőktől, mind a befektetőktől jelentős áldozatot követelt. Az ingatlan-tranzakciók finanszírozásának hiánya – együttesen az emelkedő kockázati prémiumokkal és az ingatlanpiac gyengülő alapjaival – mára az eszközök értékét mintegy 35 – 50 százalékkal csökkentette a 2007/2008-as csúcshoz képest a piactól, az ingatlan típusától és minőségétől, illetve a lokációtól függően. A legtöbb piacon ez az érték-kiegyenlítés még messze sem fejeződött be.

Menedzsment Fórum

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.