2009. augusztus 14. 08:46

"Vissza a szakadék széléről... de hogyan tovább?" címmel megjelent a CB Richard Ellis (CBRE) globális piaci elemzése, ami szerint a stabilizáció és a kilábalás jelei látszanak a világ kereskedelmi ingatlanpiacain 2009 közepén.

A CBRE negyedévenként megjelenő jelentése a gazdasági és ingatlanpiaci trendeket veszi górcső alá a világ három legfontosabb régiójában, megvizsgálva a gyenge piaci helyzet egyértelmű mutatóit, de beszámol néhány pozitív fejleményről is, többek között a kilábalás kezdeti jeleiről néhány régióban.

Az európai befektetési piac aktivitása 13 milliárd euróra nőtt a második negyedévben az első negyedévben mért 11,6 milliárd euró után. Ugyan még korai egy hosszantartó felívelésre számítani, a várakozások szerint azonban a negyedik negyedévben jelentősebb javulás következhet be a tranzakciós forgalomban. A befektetési piac aktivitása erőre kapott Londonban a második negyedév vége felé, ahogy a befektetők megcélozták a jelentős árkorrekciót elszenvedett piacokat. Ám az irodabérlési aktivitás Európában továbbra is nagyon gyenge: a CBRE EU-15 irodabérleti index 2,9 százalékot esett a második negyedévben – egy év alatt a csökkenés 8,6 százalékos volt, ami a piac komoly összehúzódását mutatja 2008-hoz képest.

A befektetési ingatlanok adásvétele nőtt Ázsiában, ahol a piac gyorsan magához tért, és néhány városban a második negyedév során az árak elérhették mélypontjukat. Kínában és Hong Kong-ban a lakóingatlanok piaca feléledt – az általános piaci hangulat és a befektetési tranzakciós aktivitás javult Japánban, Dél-Koreában, Indiában és Szingapúrban is. Az első osztályú irodák bérleti díja csökkent a második negyedévben és néhány városban továbbra is rekordmélységű az irodakereslet és esnek a bérleti költségek.

A csendes-óceáni térségben vannak jelek arra, hogy az ingatlanpiac stabilizálódik a globális pénzügyi krízis okozta 18 hónapnyi lejtmenetet követően. Néhány nagyobb befektetési ügylet már létrejött, az albérletbe kiadott területek piacra kerülése lassul, és mind a fogyasztói, mind az üzleti bizalom javul a közel 20 éves mélypont után.

Az Egyesült Államokban még nincs jele a kilábalásnak: az üresedési ráta az iroda-, ipari és kiskereskedelmi ingatlanpiacon 2009 második negyedévében tovább nőtt. Az irodák esetében a ráta 0,8 százalékponttal 15,5 százalékra, az ipari 0,8 százalékponttal 13 százalékra emelkedett. Kanadában az üresedés lassabban nő, mint az USA-ban – 7,5 százalékról 8,3 százalékra emelkedett a második negyedévben.

"Meglepő, hogy mennyivel optimistábbak a befektetők Ázsiában, mint az érettebb piacokon. A leggyakrabban azt halljuk Ázsiáról, hogy a befektetők elmulasztották az abszolút mélypontot". – nyilatkozta Dr. Raymond Torto, a CBRE vezető közgazdásza, aki szerint "természetes, hogy azon országok, amelyeket gyengébb lábakon álló hitelintézmények terheltek, hosszabb felépülési időszak elé néznek. Míg a tavalyi súlyos recesszió szinkronban zajlott a világban, a kilábalás időtartama az egyes országokban jelentős különbségeket mutathat, és főleg az országok bankrendszerének erősségétől függ."

A "Vissza a szakadék széléről… de hogyan tovább?" című jelentés szerint a kereskedelmi ingatlanpiac kilátásai az év felében vegyes képet mutatnak. A kereslet végső soron teljes mértékben a gazdasági aktivitás függvénye, és a globális recesszió mind a bérlőktől, mind a befektetőktől jelentős áldozatot követelt. Az ingatlan-tranzakciók finanszírozásának hiánya – együttesen az emelkedő kockázati prémiumokkal és az ingatlanpiac gyengülő alapjaival – mára az eszközök értékét mintegy 35 – 50 százalékkal csökkentette a 2007/2008-as csúcshoz képest a piactól, az ingatlan típusától és minőségétől, illetve a lokációtól függően. A legtöbb piacon ez az érték-kiegyenlítés még messze sem fejeződött be.

Menedzsment Fórum

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!