3p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ingyenes jogsegély szolgálatot vehetnek majd igénybe a munkavállalók és a munkanélküliek valamint azok akik vállalkozást akarnak indítani az európai uniós támogatással megvalósuló fejlesztés eredményeként - olvasható a Szociális és Munkaügyi Minisztérium honlapján.

A jogsegélyszolgálatok a munkáltatóknak is segítenek majd a munkaügyi jogszabályok megismerésében, alkalmazásában. Az új intézmények társadalombiztosítási kérdésekben is tájékoztatást adnak. Foglalkoznak majd egyéni és csoportos munkajogi kérdésekkel, a jogviták megelőzésével, a tanácsadáson kívül iratszerkesztéssel. Feldolgozzák, elemzik, értékelik az egyes jogeseteket, levonják a tanulságokat.

A cél, hogy az így létrehozott regionális jogsegélyszolgálatok országos hálózatként egymással együttműködve dolgozzanak. A jogsegélyszolgálatokat régiónként kell létrehozni úgy, hogy valamennyi megyeszékhelyen, illetve nem megyeszékhely megyei jogú városban is legyen elérhetősége az adott regionális intézménynek. A hét régiós jogsegélyszolgálat létesítéséhez előirányzott európai uniós és magyarországi közös támogatási keret 1 milliárd forint. Egy-egy regionális intézményhez 70 és 170 millió forint közötti támogatás nyerhető el. A pályázatokat a munkavállalói vagy munkáltatói érdekképviseletek, azok szövetségei adhatják be november 5-től az év végéig.

A munkavállalói és munkáltatói érdekképviseletek, valamint szövetségeik a tisztségviselőik képzéséhez, a hatékonyabb működéshez 500 millió forintos, hasonlóan az Európai Unió közreműködésével finanszírozott keretből nyerhetnek el támogatást. Egy-egy pályázó 5 és 50 millió forint közötti összeget nyerhet el. A kalkuláció szerint 20-25 pályázó támogatható majd.

A tisztségviselők közgazdasági, jogi, munkaerőforrás gazdálkodási, nyelvi, a munkaügyi kapcsolatokra vonatkozó képzéseken vehetnek részt, illetve javíthatják tárgyalási technikájukat. A támogatás felhasználható az érdekképviseleteknél indított saját képzésekre, tananyagok fejlesztésére is.

A program támogatja az egyes érdekképviseletek integrációját, a közös szakértői, információs bázis kialakítását. Létrehozható az érdekképviseletek információs vagy érdekképviseleti hálózata. Támogatás igényelhető az európai uniós szakmai együttműködés kialakításához, fejlesztéséhez.

Az érdekképviseletek pályázhatnak a olyan programokkal is, amelyek eredményeként több munkavállaló tartozik majd a kollektív szerződés hatálya alá. Különösen a több munkáltatóra kiterjedő vagy ágazati, területi kollektív szerződések előkészítése, megkötése támogatható. Igénybe vehető hatáselemzés, tanácsadás, jogi kontroll. A hatékonyabb munkát szolgálhatja, ha az egyes érdekképviseletek önálló honlapot indítanak, vagy azt jól használhatóvá fejlesztik. Ehhez is elnyerhetik a támogatást.

A munkavállalói és munkáltatói érdekképviseletek és a különféle civil szervezetek közösen is pályázhatnak a közösen, így költségtakarékosabban kialakítható és használható infrastrukturális, szakértői bázissal. A civil szervezeteknek külön támogatási keret is rendelkezésre áll, amelyre önállóan pályázhatnak.

MTI/Menedzsment Fórum 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!