2008. október 7. 09:44

A szolgáltatók közötti verseny erősödését várja a hírközlési hatóság a szélessávú internetpiacon attól, hogy az Invitelnek, a Magyar Telekomnak és a UPC-nek mintegy 20 százalékkal kell csökkentenie az előfizető és a kapcsolási központ közötti, úgynevezett hurok átengedés havi nagykereskedelmi díját, a vezetékes telefonon történő szélessávú internet (ADSL) szolgáltatás esetében.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) szerint a teljes, vagy részleges hurokátengedéssel az adott helyen saját hálózattal nem rendelkező (alternatív) szolgáltatók is tudnak kiskereskedelmi szolgáltatásokat nyújtani.

Az NHH arról is döntött, hogy a szolgáltatóknak 50 százalékkal kell mérsékelniük a bitfolyam (adatforgalom) nagykereskedelmi havi díját. A kábeltévés internetes szolgáltatásokra a határozat nem vonatkozik. (A hatóság a kiskereskedelmi árról nem dönt, azt a piac szabja meg.)

A hurokátengedés a magyar hírközlési piacon még nem terjedt el, a mintegy 3,2 millió bekapcsolt előfizetői vezetékes vonal alig fél százalékára rúg az átengedett hurkok száma. Az NHH reményei szerint a közzétett változtatások áttörést hozhatnak ezen, a verseny szempontjából nagyon fontos területen, hiszen a most kialakított nagykereskedelmi feltételeknek köszönhetően további lehetőségek nyílnak meg a hatékonyan működő, alternatív szolgáltatók előtt.

A versenyt erősítheti az is, hogy a határozat kötelezi a szolgáltatókat a helyi bitfolyam hozzáférésen alapuló, DSL konstrukciók bevezetésére. Az intézkedések eredményeként szigorúbb lesz a hurok átengedéséről szóló szerződéses rendszer, ami hozzájárul ahhoz is, hogy gyorsabbá váljék a folyamat.

A hírközlési hatóság tanácsa még 2007-ben jelentős piaci erővel (jpe) rendelkező szolgáltatónak minősítette az Invitelt, a Magyar Telekomot és a UPC-t, mint a Monortel jogutódját. Ezért ezeknek a szolgáltatóknak referencia ajánlatot kellett tenniük a hurokátengedés havi és egyszeri nagykereskedelmi díjaira, valamint a nyújtott szolgáltatás feltételeire. A tanács határozat-tervezetét nyilvános konzultáció után, számos észrevétel figyelembe vételével véglegesítették.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.