<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A szolgáltatók közötti verseny erősödését várja a hírközlési hatóság a szélessávú internetpiacon attól, hogy az Invitelnek, a Magyar Telekomnak és a UPC-nek mintegy 20 százalékkal kell csökkentenie az előfizető és a kapcsolási központ közötti, úgynevezett hurok átengedés havi nagykereskedelmi díját, a vezetékes telefonon történő szélessávú internet (ADSL) szolgáltatás esetében.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) szerint a teljes, vagy részleges hurokátengedéssel az adott helyen saját hálózattal nem rendelkező (alternatív) szolgáltatók is tudnak kiskereskedelmi szolgáltatásokat nyújtani.

Az NHH arról is döntött, hogy a szolgáltatóknak 50 százalékkal kell mérsékelniük a bitfolyam (adatforgalom) nagykereskedelmi havi díját. A kábeltévés internetes szolgáltatásokra a határozat nem vonatkozik. (A hatóság a kiskereskedelmi árról nem dönt, azt a piac szabja meg.)

A hurokátengedés a magyar hírközlési piacon még nem terjedt el, a mintegy 3,2 millió bekapcsolt előfizetői vezetékes vonal alig fél százalékára rúg az átengedett hurkok száma. Az NHH reményei szerint a közzétett változtatások áttörést hozhatnak ezen, a verseny szempontjából nagyon fontos területen, hiszen a most kialakított nagykereskedelmi feltételeknek köszönhetően további lehetőségek nyílnak meg a hatékonyan működő, alternatív szolgáltatók előtt.

A versenyt erősítheti az is, hogy a határozat kötelezi a szolgáltatókat a helyi bitfolyam hozzáférésen alapuló, DSL konstrukciók bevezetésére. Az intézkedések eredményeként szigorúbb lesz a hurok átengedéséről szóló szerződéses rendszer, ami hozzájárul ahhoz is, hogy gyorsabbá váljék a folyamat.

A hírközlési hatóság tanácsa még 2007-ben jelentős piaci erővel (jpe) rendelkező szolgáltatónak minősítette az Invitelt, a Magyar Telekomot és a UPC-t, mint a Monortel jogutódját. Ezért ezeknek a szolgáltatóknak referencia ajánlatot kellett tenniük a hurokátengedés havi és egyszeri nagykereskedelmi díjaira, valamint a nyújtott szolgáltatás feltételeire. A tanács határozat-tervezetét nyilvános konzultáció után, számos észrevétel figyelembe vételével véglegesítették.

MTI/Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.