2007. május 9. 06:51

Pár százezer forinttól pár millióig terjedhet az egészségügyben dolgozók mobilitását segítő pályázat összege, amelyre e hónap közepétől jelentkezhetnek a kórházátalakítások miatt állásukat vesztettek. Az egyszeri, vissza nem térítendő támogatás összege nem haladhatja meg a dolgozó egyévi illetményét. A kiírást az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány honlapján teszik közzé - közli a Világgazdaság.

A hazánkban újdonságnak számító programra ötszázmillió forint jut a Munkaerő-piaci Alapból, ez szükség szerint kipótolható - tájékoztatta a lapot Molnárné Mohai Katalin, az Egészségügyi Minisztérium főosztályvezető-helyettese.

Pályázni csak interneten lehet, a támogatás összege pedig objektív tényezőktől, a dolgozó jelenlegi illetményétől, valamint attól függ, hogy a választott munkahelye milyen távolságra esik a jelenlegitől, s a változás hogyan befolyásolja az életszínvonalát. Ez utóbbi mérésére a Központi Statisztikai Hivatal módszerét vette át a mobilitási programot kidolgozó Miniszterelnöki Hivatal és a munkaügyi, valamint az egészségügyi tárca. A pályázó egyszerűen beírja az internetes programba az említett elemeket, a számítógép pedig azonnal kiszámolja a támogatás összegét.

Az pályázhat, akinek az új munkahelye legalább ötven kilométerre esik a mostanitól, így a fővárosban munka nélkül maradók kiesnek a programból. Amennyiben házaspárt érint a munkahelyvesztés, mindkét fél megkapja a mobilitási támogatást. Ezenfelül bárki igényelhet átképzési támogatást és kedvezményes lakásvásárlási hitelt, ez utóbbi ügyében az Egészségügyi Minisztérium tárgyalásokat folytat különféle pénzintézetekkel.

Az ágazati struktúraváltás 1500 orvost és 6000 szakdolgozót késztet munkahelyváltásra, ám többségüknek az ágazatban állást tudnak kínálni - olvasható a Világgazdaságban.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.