TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Az internetes adatkezeléssel kapcsolatos ajánlást adott ki Dr. Majtényi László adatvédelmi biztos.

Az internetes adatkezeléssel kapcsolatos ajánlást adott ki Dr. Majtényi László adatvédelmi biztos, amelyben arra hívja fel a jogalkotók figyelmét, hogy írják elo a közérdeku adatok kötelezo közzétételét, szabályozzák a spammelést, a külföldre történo adattovábbítást, és a kriptográfiát.

Február elsején kiadott internetes adatvédelmi ajánlásában Dr. Majtényi László az adatforgalmazásban résztvevo mindhárom fél - a jogalkotók, a szolgáltatók, és a felhasználók - számára javaslatokat fogalmaz meg.

A kormányzat számára megfogalmazott ajánlások úgy foglalhatók össze: rendezni kell az internetes adatforgalommal kapcsolatos szabályozást, mivel a magyar lakosság lassan tíz százaléka internetezik így eljött az ideje.

Az öt javaslatból az elso az adatvédelmi törvény elavult kilencedik paragrafusának megújításáról szól. Ennek értelmében külföldre csak akkor szabad adatokat szolgáltatni, ha a címzett szerzodésben garantálja, hogy az adatkezelés feltételei a magyarral azonosak. A probléma ezzel a kitétellel az, hogy nem EU-kompatíbilis, hiszen az Európai Bizottság azonban tavaly júliusban már megfelelonek nyilvánította a honi adatkezelést, ezzel mintegy EU-kompatíbilisnek nyilvánított bennünket, míg mi az EU-t nem nyilvánítottuk Magyarország-kompatíbilisnek.

Az adatvédelmi biztos szükségesnek tartaná a spam (kérés nélkül küldözgetett üzleti tartalmú email) szabályozását, hogy a felhasználónak joga legyen ezeknek visszautasítása.

A javaslatok között vannak az elektronikus társadalommal kapcsolatos kormányzati tervekben már érintett, de meg nem valósult tételek: a kriptográfia és az elektronikus információszabadság. A kriptográfiával kapcsolatban szükséges lenne törvény formájában is rendezni, hogy - a jelenleg sem tiltott - titkosítási módszerek alkalmazása a nemzetközi joggyakorlathoz hasonlóan állampolgári jog. Az elektronikus információszabadsággal kapcsolatban megvalósításra szorul az tavaly decemberi kormányrendelet, amelynek értelmében a közérdeku közigazgatási adatokat elektronikus formában is elérhetové kell tenni.

A szolgáltatók adatkezelésével kapcsolatban a jelenlegi szabályozás enyhítését ajánlja Majtényi. A jelenlegi szabályozás nem hatalmazza fel a szolgáltatókat a forgalmi adatok kezelésére, ez pedig a marketingadatok hiányában, versenyhátrányban van az új gazdaság. Egy új törvénynek rendeznie kellene, hogy mik a szolgáltatók mik a jogaik és kötelességeik, amennyiben meg szeretnék tudni, hogy érdekel-e valakit, amit csinálnak.

Az ajánlás felhívja a szolgáltatók figyelmét arra, hogy kötelesek betartani a személyes jellegu adatok adatvédelmi törvényben megfogalmazott módon való kezelését, ellenkezo esetben megüthetik a bokájukat. Nem gyujthetnek adatokat és nem kereskedhetnek velük, és kötelesek adatvédelmi elveiket közölni a felhasználókkal.

A felhasználók figyelmét arra hívja fel az ombudsman, hogy legyenek résen, és figyeljenek adataik sorsára, ezzel elkerülve azt hogy napról napra spamek tucatjait találják a levelesládájukban.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.